2012-04-25, 16:48
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Może kiedyś, już się staramy, jesteśmy w ciąży, i dzieci mamy!
Cytat:
Napisane przez e_vel
o Matko Kochana - JAJNIKI??? Ja mam córeczkę ale pomimo co 2-tygodniowego usg lekarz nigdy jajników mi nie pokazywał (no chyba że moje)- raczej można się dopatrzeć zewnętrznych części budowy...
|
No tak , przeciez u dziewczynek jajniki pojawiaja sie juz w brzuszku i czesto wlasnie dzieki nim lekarze widza ze dziewczynka to dziewczynka To ze Ty nie widzialas to nie znaczy ze specjalista tez ich nie widzial 
Pojawienie się narządów płciowych
Narządy płciowe chłopca powstają około dziewiątego tygodnia. Są to jąderka. Żeńskie kształtują się kilka, a nawet kilkanaście dni później (od 10.-11. tygodnia). Gdyby sporządzić uproszczony harmonogram rozwoju narządów płciowych u chłopczyka i dziewczynki, wyglądałoby to mniej więcej tak:
- 7. tydzień ciąży: powstają gruczoły płciowe,
- 9. tydzień: jeśli to chłopiec, kształtują się jąderka,
- 10. tydzień: u maleńkiej dziewczynki rozwijają się jajniki,
- 12. tydzień: genitalia, czyli zewnętrzne narządy płciowe, stają się męskie lub żeńskie,
- 14. tydzień: u chłopca pojawia się gruczoł prostaty, u dziewczynki jajniki zstępują do miednicy,
- 18. tydzień: jąderka zaczynają powoli przemieszczać się z brzuszka do worka mosznowego.
Pierwsze oznaki tego, czy urodzi się synek, czy córeczka, powinny być dostrzegalne na USG już w 14. tygodniu ciąży. Czasem udaje się to tydzień wcześniej! Wiarygodność takiej oceny zależy od doświadczenia lekarza oraz warunków badania – ułożenia płodu i jakości ultrasonografu.
Cytat:
Napisane przez Bika83
Przecież zdjęci wrzuciłam
No właśnie - jajniki powinny być
---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------
|
A to wybacz Nie widzialam zebys dodawala zdjecia z weekendu tu wrzucilas czy do albumu?
Tylko wlasnie nie wiem kiedy te jajniki sa juz dokladnie widoczne.
Czas edycji: 2012-04-25 o 16:50
|
|
|