Dot.: Odchudzanie - redukcja tkanki tłuszczowej.
Zachowujesz właściwe proporcje składników odżywczych w poszczególnych posiłkach z uwzględnieniem dominantów:
- I: węgle
- II, III, IV: węgle + białko
- V: białko
Plus za warzywa w każdym posiłku, plus za suszone i świeże owoce. Dobrze, że pamiętasz o zdrowych tłuszczach, ale orzechy, oliwa i olej lniany to nie może być ich jedyne źródło w Twojej diecie, tym bardziej, że w menu królują produkty odtłuszczone.
Przede wszystkim zapomnij, że istnieje coś takiego, jak tuńczyk z wody. Jest rozdrobniony, nieapetyczny i niesmaczny. Szukaj tylko tego w sosie własnym. Ma porównywalną wartość kaloryczną.
Trochę rozjeżdżają Ci się godziny posiłków. Pamiętaj o żelaznej zasadzie - przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Jeśli II posiłek jesz o 10:00, III powinien wjechać nie później niż o 14:00. Zgodnie z Twoim planem, do końca dnia zostaje Ci do wkomponowania tylko jeden posiłek, który należy spożyć na trzy godziny przed snem. Powstaje za duża luka.
__________________
|