Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - co dalej robic ze swoim życiem??? :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-01-06, 17:20   #10
miu miu
Wtajemniczenie

Dot.: co dalej robic ze swoim życiem??? :(

Powiem tak. Po pierwsze jeżeli nie masz pomysłu na dalsze życie, nie wiesz, co byś chciała robić to może zostań na studiach? Za 2 lata je skończysz a wtedy zawsze można zrobić podyplomowe zgodne z upodobaniami. Wielu ludzi idzie na studia tylko po to, żeby mieć przysłowiowy papierek w kieszeni a później dopiero robią to, co naprawdę chcą i ich interesuje.

Po drugie: jeżeli jednak na te studia nie dasz rady wrócić lub też naprawdę się męczysz i wiesz, że nie chcesz ich kontynuować to skup się na tym, żeby wymyślić co chcesz dalej robić. Praca? Szkoła? Inne studia? Może uda ci się wymyślić konkretne rozwiązanie z tej sytuacji gdy już zakończysz sprawę ze studiami definitywnie i nie będziesz się dalej tym przejmować.

Po trzecie: zawsze możesz zostać na studiach (jeżeli masz taką możliwość) a gdy nagle "oświeci" cię i znajdziesz inny sposób na życie (konkretny, czyli nie "chcę iść do szkoły kosmetycznej", tylko bardziej "znalazłam już szkołę, do której pójdę i wiem, że dam sobie radę finansowo i psychicznie") to działaj! Można mieć plany ale dopóki nie są one konkretne i istnieje obawa, że gdy przyjdzie pora na ich realizację to może nic z nich nie wyjść - pozostaje jedynie postawienie wszystkiego na jedną kartę i zaryzykowanie, co nie zawsze się opłaca. Przemyśl to.