2012-05-17, 11:54
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Słoczki - brzoskwinie, banany, jagody po 4 MIESIĄCU?!
Cytat:
Napisane przez _vixen_
|
hmm... ciekawe czy firma nutricia - fundator badania wyciągnie jakieś wnioski, bo jak na razie to pcha cukier w ogromnych ilościach w produkty dla dzieci, o które tak bardzo dba.
Ja przejmowałam się schematem gdzieś mniej więcej do 5 miesiąca. Potem olałam, zreszta co schemat to co innego, zależy co firma ma w ofercie. Agata w tej chwili je niemal wszystkie owoce, warzywa, mięso, także domowe słodycze.
W dodatku nikt nie mówi, ze słoiczkowe jedzenie jest pierwszym krokiem do budowania złych nawyków żywieniowych, czemu? bo dziecko widzi, ze obiad wyciąga się z szafki/lodówki, nie widzi produktów, przygotowania, potem często w dorosłym życiu zamiast ugotować sobie zupe, kupi pizze z mrożonki (u nas tego nie widać, pokolenie słoiczkowe to jeszcze nastolatki, ale w Stanach, gdzie jest epidemia otyłości, zaczyna się o tym coraz głośniej mówić).
I co kraj to obyczaj, na południu daje się 4 miesięczniakom pomarańcze, u nas nie, w Indiach je się na ostro itd.
Bardziej niz schematami polecałabym zająć się żywieniem dzieci w przedszkolach, tam to dopiero jest tragedia
|
|
|