Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Studia medyczne Poznań
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-05-20, 13:36   #21
kwiatek101
Zadomowienie

Dot.: Studia medyczne Poznań

ale ja nie napisałam nic co mogłoby świadczyć o tym, że pomiatam pielęgniarkami. One mają ciężką pracę - akurat po I roku medycyny właśnie pierwsze praktyki są "pielęgniarskie" i przyglądałam się tej pracy. Uważam, że jest bardzo ciężka i męcząca. Bo właśnie jest tak jak mówisz - pacjenci ciągle czegoś chcą, szczególnie starsi do których nikt nie przychodzi lub rodzina zjawia się rzadko. Trzeba rano zrobić pomiary ciśnienia, cukru, podać leki. Pomóc pościelić łóżka (nie w każdym szpitalu, niestety u nas jest różnie i często praca pielęgniarki zachodzi na kompetencje salowej). Później wizyta lekarska, zlecenia - i właśnie zastrzyki, krew itd. Ja nie twierdzę, że to nie jest męczące. JEST i to bardzo.

Natomiast nie zmienia to faktu, że są to proste czynności, łatwe do wykonania w sensie nie trzeba się nie wiadomo czego uczyć żeby to umieć...
Więc mówię - pielęgniarka ma "pielęgnować" więc ona chodzi między łóżkami i daje pacjentom leki, pyta jak się czują itd, a lekarz leczy - nie wymagaj żeby lekarz siedział z pacjentami przy łóżku i robił pogawędki. Po to powstał przecież podział na lekarski i pielęgniarstwo, żeby jedni robili jedno a inni drugie. Czyli lekarz ma zrobić zabiegi, operacje itd a pielęgniarka ma później doglądać tego pacjenta, robić suplementacje zgodnie z tym, co lekarz kazał, bo przecież lekarz w tym czasie robi co chwilę nową operację / jest w przychodni itd.

I nie widzę w tym co napisałam niczego złego - to jest fakt, że taki podział obowiązków istnieje między lekarzem, który uczy się 6 lat, potem staż i specjalizacja (ok 6 lat średnio) a pielęgniarką, która jest właśnie do pomocy, żeby pomagać pacjentom i ich "doglądać". To tak jak inżynier na budowie - on tworzy projekty, zna się na budowie domów/biurowców, wie jak to stworzyć żeby się nie zawaliło, na jakim gruncie, gdzie wzmocnienia itd a robotnicy to wykonują, bo nie mają podstaw do tego, żeby brać udział w planach... LOGICZNE. I to nie jest ubliżanie pielęgniarkom, tylko fakt - bo tak po prostu jest. Czy nie mam racji? Czy pielęgniarki leczą ludzi? Wypisują badania, leki robią operacje itd?

Edytowane przez kwiatek101
Czas edycji: 2012-05-20 o 13:39
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując