Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-05-22, 08:46   #3670
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ V

Cytat:
Napisane przez Melya Pokaż wiadomość
Podobno najskuteczniejszym środkiem na komary jest substancja DEET. Wiem, że została wynaleziona przez naukowców amerykańskiej armii i była używania m.in. w czasie wojny w Wietnamie. Współcześnie jest szeroko dostępna i stosują ją np. podróżnicy odwiedzający miejsca zagrożone malarią. Oczywiście w bardzo wysokich stężeniach. Nie mam pojęcia, jak ze szkodliwością dla człowieka, ale odstrasza komary bez ich zabijania.

Ok, angielska Wikipedia mnie skutecznie zniechęciła. Podrażnienia skóry, poważne reakcje naskórka, bezsenność, zaburzenia nastroju i funkcji poznawczych; przypadki napadów, gdzie podejrzewano bezpośredni związek z użyciem DEET (w tym 4 zakończyły się zgonami). Ostatnie badania dowodzą, że hamuje aktywność enzymu centralnego układu nerwowego - acetylocholinesterazy, u insektów i ssaków, co w konsekwencji może doprowadzić do paraliżu i śmierci przez uduszenie.
Może to mało humanitarne, ale mogliby wymyślić coś, od czego pozdychają te wszystkie wstrętne wampirzyska

Więc chyba nie natrafimy w to cudo w żadnej aptece

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Ogólnie rzecz biorąc kosmetyki z serii migdałowej bardzo mi podpasowały. Miałam już krem do rąk, balsam do ciała i polecam wszystkim sucharkom.

Cytat:
Napisane przez Derella Pokaż wiadomość
Opaski antykomarowe, to mogłoby byc fajne rozwiązanie.
Nie lubię pisikać się tymi antykomarowymi specyfikami, a jakoś trzeba się chronić przed tymi "krwiopijcami".

Padam już ze zmęczenia niemalże na twarz, ale obfociłam jeszcze kilka moich ostatnich nabytków naturalnych.

Zdjęcie 1: wspominane już zakupy w TK Maxx'ie - mydło w płynie czekoladowo-miętowe Tashodi i mydło do prania ręcznęgo wełny Campostini.

Zdjęcie 2: mój faworyt w śród antyperspirantów Crystal Deo Intensiv Alvy (świetnie sobie radzi nawet podczas intensywnych treningów), próbka kremu marchewkowego Ava, balsam do ust Hauschka Med - rewelacyjnie radzi sobie z moimi wysuszonymi ustami, pomadka Inner Glow Hauschki w kolorze słodka malina - nie wysusza ust i daje fajny efekt transparentnego zabarwienia ust, jak niektóre błyszczyki; i błyszczyk AnneMarie Borlind w kolorze nude (strasznie przekłamany ten kolor yszedł na zdjęciu).

Zdjęcie 3: skarby zdobyte w niemieckim Mullerze i Realu - żel do mycia twarzy Aok ( taki sobie, za bardzo wysusza mi skórę, więc oddałam mężowi ), żel do mycia twarzy Dr.Scheller - bardzo wydajny, niczym szczególnym mnie nie zachwycił, ale dobrze myje twarz z podkładu; pomadka Sante - dobrze nawilża usta i nadaje im delikatny perówo-różowy kolor; fluid nawilżający Primavera - moja skóra go bardzo lubi, dobrze nawilża i odżywia, ale nie nadaje się pod mój podkład; olej jojoba.

Zdjęcie 4: zestaw moich ostanich ulubieńców do ciała - emulsja do opalania SPF 20 Sun AnneMarie Borlind - przetestowałam ją w upały majowego długiego weekendu na kajakach i jestem z jego działania bardzo zadowolna, dobrze chroni, ładnie się wchłania, nie zostawia tłustej warstwy i przyjemnie pachnie; żel do mycia twarzy Basis Sensitiv - ładnie zmywa podkład, nie wysusza skóry; żel pod prysznic Orange Feeling Lavery - dosyć wydajny, ma delikatny zapach, pozostawia na skórze fajną warstewkę nawilżającą; żel do higieny intymnej Provida - bardzo wydajny i o delikatnym odświeżającym zapachu.

Uff, starczy na dzisiaj, zmykam spać.
Bardzo ładnie to wszystko wygląda, coś mi się zdaję, że znalazłam odpowiednią osobę, której się poradzę, jeśli będę chciała kupić pomadkę lub inny kosmetyk do ust

Cytat:
Napisane przez margoltka Pokaż wiadomość
Zastanawiałam się czy nie zainwestować w opaskę. Ciekawe czy to aby na pewno bezpieczne i czy działa również na kleszcze. Mnie owady kochają, jestem strasznie podziabana przez komary, a niestety organizm reaguje alergicznie wielkimi opuchnięciami Wyglada to jak użądlenie pszczoły, czy osy.

Zbieram się na pocztę. Oby byla to moja Pukka
Mnie też kusi bardzo, ale na razie sie wstrzymam z zakupami w ciemno. Może lato nas znów zaskoczy brakiem robali. Kleszczy u nas trochę jest, bo mieszkamy w pobliżu lasów i generalnie u nas duzo zarośli
To pochwal się przesyłką, jak ją już dorwiesz w swoje rączki.

---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Cytat:
Napisane przez iivii Pokaż wiadomość
W przyszłej gazetce SuperPharmu będą oaski i plastry na komary o TAKIE po 9.99.

100% naturalnych składników aktywnych
bez konieczności ciągłego spryskiwania
bez konieczności nanoszenia na skórę
praktyczna dla dzieci
lubiana przez młodych ludzi
przyjemny zapach lawendy

Bardzo kuszące

Promocja w biopiekno.pl Wszystkie produkty BeSave za 19,90!!!

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2012-05-22 o 08:54
Korah jest offline Zgłoś do moderatora