2012-06-08, 20:47
|
|
Przyczajenie
|
Jaki krem nawilżający?+mycie twarzy (cera tłusta trądzikowa)
Hej!
Na wejściu zaznaczę, że przewertowałem wiele wątków o podobnym profilu i przeczytałem masę opinii o produktach. Mam cerę tłustą trądzikową, wypryski występują na brodzie i wokół ust, na skroniach, rzadko na policzkach (lat 21). Niedawno zainteresowałem się tematem, natknąłem na Effeclar Duo i wspaniałe opinie o nim, kupiłem i niestety wysyp na początku na który ludzie tak narzekają spotkał i mnie. Pierwszego dnia po posmarowaniu całej twarzy posmarowałem czoło i szyję na których trądzik prawie nie występował i następnego dnia pełno wyprysków, także mam nauczkę, że zdrowej skóry się tym nie smaruje. Oprócz tego faktycznie trochę wysusza. Doszedłem do wniosku, że wypadałoby jakiś krem nawilżający zastosować wg. planu jakiejś wizażanki czyli na noc Effeclar, rano nawilżający.
Stworzyłem listę kremów o naprawdę dobrych opiniach ale za nic nie wiem który wybrać. Oto ona:
-Physiogel,
-Alantan Plus,
-Iwostin,
-któryś z serii Pharmaceris ale nie wiem dokładnie który,
-Barwa Siarkowa Moc (ten chyba bardziej matujący niż nawilżający),
-Alterra Aloe Vera Tagescreme,
- Oceanic AA Wrażliwa Natura 20+,
-Fitomed (tłusta i mieszana).
Może gdybym zastosował faktycznie dobry krem (dla mojej skóry) to mniej by się przetłuszczała. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc przy wyborze kremu, oczywiście jeżeli macie jakąś ciekawszą pozycję, wszelkie sugestie mile widziane ) Wybierałem te kremu pod kątem przede wszystkim dobrego nawilżenia (choć nie wiem czy to kryterium musi być aż tak mocno wyśrubowane, moce cera jest tłusta ale nie sucha), nie zapychania porów, nie zostawiania tłustego filmu ale również składu chem.
I co do tego ostatniego mam zagwozdkę, bo mimo, że w składzie wielu kremów są składniki z czarnej listy to mają one bardzo dobre opinie i np. te zawierające skł. zapychające jakoś dziwnie nie zapychają (wg. opinii). Nie wiem czy warto aż tak bardzo skupiać się na składzie.
Mam jeszcze pytanie co do mycia twarzy. Przez ostatnie kilka miesięcy sprowadzało się ono u mnie do zmycia twarzy tonikiem Ziaji do demakijażu oczu (takie niebieskie opakowanie). Typowe toniki do skóry trądzikowej które używałem były jakieś mocne, ostre, podrażniały moją skórę (używałem naprawdę wielu (długo Under Twenty, Pure Zone, ogórkowy, aloesowy, rumiankowy Ziaji). Generalnie dawno temu jak zacząłem moją nieprzygodę z trądzikiem standardowo żel+tonik ale zapomniałem o kremie po tym i prawdopodobnie to wprowadziło mnie w trochę poważniejszy trądzik bo skóra była coraz bardziej wysuszona, produkowała więcej sebum a potem to już wiadomo. Wtedy taki mądry nie byłem...
Przeczytałem ostatnio b. dobre opinie o żelu Rossmann, Alterra, Cremeseife Mandarine & Jojoba by ROSSMAN i tak się zastanawiam nad nim, może nie wysuszałby mojej skóry i wróciłbym do mycia twarzy żelem.
Bardzo proszę o poradę w tej kwestii, i wskazanie jakiegoś delikatnego toniku. Wszelkie sugestie oparte o własne doświadczenia mile widziane
|
|
|