2012-06-10, 08:50
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kosmetyczka, czy mam szansę znaleźć pracę w trakcie szkoły?
ogólnie była reforma z tego co nam powiedziano. I my jesteśmy ostatnim rocznikiem, który ma 2 letnie studium kosmetyczne. Reszta dziewczyn, które idą do szkoły idą już na kurs roczny no i jednym słowem mają mniejsze kwalifikacje. Myślę że chodzi o to, żeby więcej osób wybierało kosmetologię jako studia w szkołach wyższych.
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------
U mnie na stronie szkoły jest napisane jeszcze że kierunek kosmetyczny ma niby dyplom technika, ale fryzjerski ma tylko kwalifikacyjne kursy zawodowe
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------
Teraz nazywa się to Kwalifikacyjne kursy zawodowe. Coś takiego znalazłam: http://www.men.gov.pl/index.php?opti...718&Itemid=354 tutaj jest to opisane. Niby podobne do technika ale kobieta nam mówiła że okres kształcenia będzie krótszy no i ten egzamin chyba inny
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------
http://www.men.gov.pl/index.php?opti...ault&Itemid=80
Tutaj jest opisane szczegółowo o co chodzi
Policealne szkoły to będą teraz te kursy, technika będą 3 letnie a nie 4 i będą powoli zamykane licea profilowane itp.
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------
Dzięki zmianie przepisów ułatwione będzie nie tylko uzyskiwanie wykształcenia zawodowego, ale także uzupełnianie kwalifikacji i zdobywanie nowego zawodu. Nowelizacja wprowadza zapisy o zdobywaniu konkretnych kwalifikacji wymaganych w zawodach. Egzaminy na poszczególne kwalifikacje nie będą przeprowadzane po zakończeniu nauki w szkole, lecz na różnych jej etapach. W przypadku egzaminu przeprowadzanego w zakresie jednej kwalifikacji uczeń będzie uzyskiwał świadectwo zdobycia tej kwalifikacji, a po zdaniu wszystkich kwalifikacji wymaganych w danym zawodzie otrzyma dyplom.
|
|
|