|
Zadomowienie
|
Dot.: Farba dla wypadających włosów
Dziekuje Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Moze ktos jeszcze ma jakies propozycje? 
Jeszcze pytanko, czy uzyty oksydant tez ma jakies znaczenie, tzn. gdy wybiore lagodna farbe to jest roznica czy uzyje 6% czy 9%?
A co do farb bez amoniaku to slyszalam ze maja one w zastepstwie inne szkodliwe skladniki, czasami nawet bardziej szkodliwe, to prawda? Myslalam o uzyciu Castinga ale widzialam opinie, ze po nim tez potrafia strasznie leciec wlosy i stad tez moje obawy, czy kazda farba bez amoniaku jest bezpieczniejsza od tych z amoniakiem czy jest to moze bardziej zlozona sprawa?
Cytat:
Napisane przez takaja13
Takowej odpowiedzi niestety ale chyba nikt Ci nie udzieli  niestety ale kazdy musi sam przetestowac co jest dla niego dobre a co zle,to co dla jednych jest dobre to dla innych zle niestety,ja osobiscie dla siebie chwale farby loreal a moja mame piecze od nich cala glowa i nie da rady wysiedziec nawet 5 z nia na glowie  mi nie pasuje palette a moja siostra kocha te farby
|
Ja ostatnie 2 razy uzywalam wlasnie L'oreala - raz Sublime Mousse i drugi raz Recital Preference i za kazdym razem masakra... Ale kiedys juz stosowalam farby L'oreala i az tak mi wlosy nie wypadaly wiec nie wiem sama czy w tym lezy problem. A Palette to bym sie bala 
Cytat:
Napisane przez Fubizka
Dobre będą farby z obniżoną ilością amoniaku albo takie oznaczone mianem "eco" lub "bio". Przy wrażliwym skalpie nie powinno się farby nakładać na ten skalp, tylko tak z 2mm od skóry i oddzielać kolejne pasma np folią. A przede wszystkim robić próbę uczuleniową 
|
Kurcze, ciezka sprawa tak przy farbowaniu odrostu ominac skalp
Cytat:
Napisane przez Murano
Ja polecam sanotint light oraz Biokap delicato, farby ziolowe przeznaczone rowniez dla kobiet w ciazy i uczuleniowcow..a jak wypadaja Ci wlosy i nie daj Boze swedzi Cie skora po farbowaniu to natychmiast przestan farbowac farbami sklepowymi...i nie ma to juz znaczenia ktorej firmy
|
Obejrzalam sobie te farby, dzieki za rade Szkoda ze taki maly wybor kolorow i w sumie prawie same cieple a jak juz jest cos chlodnego to albo b. ciemny albo b. jasny.
Sklepowym farbom juz daje spokoj, kupilam sobie farbe Cromatone i utleniacz 9% tak na zapas ale teraz sama nie wiem czy tego uzyc (niby do 3 razy sztuka...) czy odstapic mamie i wybrac raczej farbe bez amoniaku i tej PPD, np. Oalia z tej samej firmy co Cromatone. Uzywal moze ktos?
Cytat:
Napisane przez weegirl
Tak jak Murano wspomniała, warto wypróbować farby bez PPD  Ale czy po nich nie będą leciały włosy- nie wiadomo.
Ja u siebie, swojej siostry i mamy zauważyłam, że włosy lecą mniej przy farbowaniu na olej  Ale ta metoda nie każdemu odpowiada. Ja nią zaraziłam nawet pewną fryzjerką, która była zdziwiona jak zobaczyła, że po farbowaniu wypada mi tyle włosów co po zwykłym myciu. Ale najbardziej spektakularne efekty były u mojej siostry, która ma słabe włosy i wrażliwą skórę głowy (a dosyć mocno rozjaśnia kłaczki)- przy dobrym rozprowadzeniu oleju (nie zawsze jest na to czas, niestety) wypada jej tylko kilka włosów, a kiedy olej był pomijany- włosów wypadało mnóstwo. Olej stosowany przy farbowaniu nie powinien być olejem schnącym, najlepiej, jeśli jest to olej nieschnący (jeśli już ktoś się na tę metodę decyduje), a jego ilość powinna być minimalna, tylko tyle, by pokryć skórę głowy.
|
Czy moglabys mi prosze napisac, jakie to oleje schnace a jakie nieschnace albo pokierowac gdzies gdzie znajde takie info? Kiedys juz sie spotkalam z tym okresleniem na watku olejowym i sprawdzilam w pigulce ale nie znalazlam odpowiedzi niestety.
Olej ma troche posiedziec na skorze glowy czy naklada sie go bezposrednio przed farbowaniem? (Moj skalp nie lubi za bardzo olejow)
Dodam, ze farbowania na olej juz probowalam, ale niestety nie zauwazylam zeby to w jakikolwiek sposob ograniczylo wypadanie, uzywalam juz slodkich migdalow i Vatiki kokosowej.
Cytat:
Wracając jednak do ekologicznych farb- na blogu Anwen jest ich świetne porównanie Ja akurat nie skorzystam, bo dla mnie te firmy mają za mały wybór kolorów.
|
Dziekuje, poszukam Wlasnie, szkoda ze nie ma duzego wyboru w porownaniu z farbami fryzjerskimi... I wszystko zazwyczaj cieple wiec pewnie bedzie zolknac, rudziec.
Cytat:
Nie wiem na jaki kolor farbujesz, możesz za radą takaja13 wypróbować henny (ale tej naturalnej) tylko, że to już może być decyzja "na zawsze", bo późniejsza znaczna zmiana odcienia może być trudna (ale włosy po prawdziwej hennie można farbować zresztą, jeśli się na nią zdecydujesz, warto się najpierw zapoznać z odpowiednim wątkiem ). No i trzeba zrobić wcześniej próbę uczuleniową! Czysta henna nie zawiera PPD jednakże sama może potężnie uczulić. Nie jest to może bardzo częste, ale warto się upewnić
|
Chyba zaczne od farb bez amoniaku i PPD, w tej chwili troche rozjasniam wiec henna tu nie wchodzi w gre, ale jest jeszcze opcja powrotu do naturalnych (jasny braz - chyba ) - tylko ze tu tez nie zdecyduje sie raczej na henne bo efekt chyba nie jest do konca przewidywalny, a poza tym jak wypadanie ustapi i po jakims czasie bede miala ochote znow troche rozjasnic wlosy to moze byc problem tak jak napisalas 
Cytat:
Powodzenia w walce z wypadaniem Najlepiej by było, jakbyś nie farbowała teraz włosów ale ja sama wiem, że bym nie mogła, bo moje szare włosy by mnie doprowadziły do nieustannej chandry
|
Dziekuje Wiem, ze tak byloby najlepiej, ale tak sie dobrze czuje w jasniejszych wlosach (taki poziom mniej wiecej 7-8) i jakos odwlekam decyzje o powrocie do naturalnych. Kombinuje z koloryzacja odkad poszlam do gimnazjum a mam teraz 22 lata wiec nawet nie wiem do konca jak wyglada ten moj naturalny kolor Kupilam sobie teraz perłowy blond (8.2) i tak bardzo chcialam go nalozyc i miec wreszcie jasny kolor (jak dla mnie ) i zarazem chlodny, ale chyba sie nie przekonam jak to jest, bo jak tak dalej pojdzie to nie zdecyduje sie na nalozenie tej farby 
Cytat:
Napisane przez aszula
Hej! Mam ten sam problem - wypadające włosy... Przez pewien czas w ogóle zrezygnowałam z farbowania włosów. Niestety wyblakły kolor po wcześniejszych farbowaniach + mój naturalny, niezbyt ciekawy kolor nakłoniły mnie do zmiany koloru włosów. Zdecydowałam się na Biokap Nutrikolor Zielona Delicato kolor 6.06 Ciemny Blond, bo niby eco delikatny i tak dalej... niestety, włosy jak wypadały tak wypadają.
Na moich włosach ta farba się nie sprawdziła. Poza tym kolor nie wyszedł rewelacyjnie, zmył się dość szybko. Minusem też jest cena - ok. 45 zł.
|
Drogo... Szkoda ze efekt nie byl zadowalajacy no i przede wszystkim nie bylo roznicy jesli chodzi o wypadanie. A teraz czym farbujesz? Znalazlas cos satysfakcjonujacego?
Cytat:
Ciekawą rzecz powiedziała mojej siostrze fryzjerka: gdy włosy "lecą" trzeba przyjrzeć się, czy wypadają one z cebulkami, czy po prostu się łamią. Jeżeli bez cebulek - to można obwiniać za to farby, jeśli z, to trzeba doszukiwać się problemów wewnątrz naszego organizmu (mało witamin). Nie do końca zgadzam się z tym, ale ile ludzi tyle opinii
|
Ja tez sie nie zgadzam Mi wypadaja z cebulkami, nie lamia sie i u mnie problemem nie są na pewno witaminy (jestem na zdrowej diecie, wegetarianskiej, a przy tym mam bdb wyniki jesli chodzi o morfologie, zelazo, ferrytyne itd., ponadto pol roku brania suplementow na wlosy robi swoje - niestety jesli chodzi o wypadanie efektow brak, ale paznokcie mam twarde jak skała ) i zauwazylam, ze farbowanie zawsze pogarsza sytuacje i to nie jednorazowo, przy zmywaniu farby, ale i przez jakis czas potem tez mocniej leca wlosy.
Cytat:
|
Z mojego doświadczenia: regularne stosowanie olejów do włosów zmniejsza wypadanie włosów (u mnie była to Amla Dabur i olej kokosowy Vatika). I nie bez znaczenia jest STRES! W pewnym momencie mojej walki z wypadaniem włosów udało mi się odnieść sukces - wypadało mi dosłownie parę włosków, ale wystarczyła jedna stresująca sytuacja, a włosy znów zaczęły mi lecieć garściami.
|
Niestety u mnie oleje na skalpie nie sprawdzaja sie. Wiekszosc nasilala wypadanie, a Sesa nie robila w sumie nic.
Stres niestety jest nieunikniony...
Ale to sa juz rozwazania na inny wątek - o wypadajacych wlosach 
Pozdrawiam!