Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - owłosienie u kobiet.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 19:10   #8
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dot.: owłosienie u kobiet.

Cytat:
Napisane przez mloda_x Pokaż wiadomość
po okresie dojrzewania zauwazyłam, że mam więcej wlosów niż inne kobietki. tzn. zauważyłam, że rosną mi włosy na brzuszku, nawet na piersiach!!!!
i robi mi się wąsik .. nie wiem, czy powinnam zgłosić się do endokrynologa? czy do jakiego lekarza? teraz kiedy mam faceta jest to dla mnie uciążliwe, bo boję się, że zauważy.. pomóżcie kobietki. czy mam za mało żeńskich hormonów?
Jakie są to włoski? Czarne, mocne czy jasne, delikatne? Hirsutyzm, który był tu sugerowany, dotyczy tzw. owłosienia ostatecznego (włoski grube i ciemne, jak łonowe)w nietypowych miejscach (brzuch, uda). Też nie zawsze oznacza problemy hormonalne. Większość kobiet z nadmiernym owłosieniem ma hirsutyzm idiopatyczny (hormony w normie). Jeśli masz te ciemne włoski,udaj się koniecznie do endokrynologa, on Cię dalej pokieruje. Najlepiej znaleźć lek. pracującego w szpitalu, wtedy jest możliwość bezpłatnych badań.

Cytat:
też to robię..
ale co z resztą ciała? z brzuszkiem, piersiami? ...
Też można woskiem

Cytat:
na początek mam się umówić na wizytę do endokrynologa, czy ginekologa?
Endokrynolog koniecznie. Ginekolodzy mają często niewielką wiedzę na temat androgenów (męskie hormony powodujące m.in. hirsutyzm), jako że w połowie produkowane są również przez nadnercza, chorobami których zajmuje się endokrynolog.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując