Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - U kolejnych PMek już na palcu obrączka pozostałe czeka przedślubna gorączka PM2012-26
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-24, 15:16   #830
morelka1987
Zadomowienie

Dot.: U kolejnych PMek już na palcu obrączka pozostałe czeka przedślubna gorączka PM2

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
[LEFT]

duphaston. To nie sa tabletki anty. Jak chcesz przespieszyc @ to bierzesz od 12 dniu cyklu 10 tabletek po czym nastepuje @, jak chcesz przesunąć to zaczynasz brac w 16 dc i bierzezsz cale pakowanie czyli 20 tabletek i dopiero wtedy masz okres
Dziękuję za odpowiedz Myslę że to byłoby dobre rozwiązanie dla mnie w tym tygodniu umówię się do ginekologa.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
eeee ale to nie są tabletki takie od tak do brania one są jeśli masz problemy z miesiączką po za tym są na receptę...

lepiej przeczytaj zanim zastosujesz bo możesz sobie takimi akcjami pogorszyć gospodarkę hormonalną organizmu duphaston ma swoje zadania przy poważnych stanach a nie przy lekkomyślnym stosowaniu....

może nie polecaj takich leków - nie jesteś lekarzem... i nie wiesz jakie ma "problemy" osoba po drugiej stronie...

sorry ale mnie denerwuje takie lekkomyślne podejście... do lekarstw i ich stosowania... każdy organizm działa inaczej i paulitka czy bierzesz odpowiedzialność za morelkę jeśli jej by się coś stało? Czy wiesz czy bierze jakieś tabletki inne ? znasz ich skład? Dziewczyny trochę rozwagi przy takim "polecaniu" innych proszków....

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=755

"Lek nie hamuje jajeczkowania i nie ma działania antykoncepcyjnego. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Duphaston podaje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków łącznie z preparatem należy omówić z lekarzem. "

Stosuje się go na:

"Bolesne miesiączkowanie:
1 tabl. 1-2x/dobę od 5 do 25 dnia cyklu miesiączkowego.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS):
1 tabl. 2x/dobę od 11 do 25 dnia cyklu miesiączkowego.

Endometrioza:
1 tabl. 2-3x/dobę od 5 do 25 dnia cyklu miesiączkowego lub w sposób ciągły.

Krwawienia czynnościowe z dróg rodnych
(w celu zatrzymania krwawienia): 1 tabl. 2x/dobę przez 5 do 7 kolejnych dni.
(w celu ich zapobieżenia): 1-2 tabl./dobę od 11 do 25 dnia cyklu.

Wtórny brak miesiączki:
w połączeniu z estrogenem podawanym od 1 do 25 dnia, 1 tabl. 2x/dobę od 11 do 25 dnia cyklu.

Nieregularne cykle miesiączkowe:
1-2 tabl./dobę od 11 do 25 dnia cyklu.

Poronienie zagrażające:
początkowo 4 tabl. 10 mg, następnie 1 tabl. 10 mg, co 8 h do ustąpienia objawów. W przypadku nawrotu lub utrzymywania się objawów poronienia zagrażającego należy zwiększyć dawkę o 1 tabl. 10 mg co 8 h. "

"W nielicznych przypadkach w trakcie leczenia mogą pojawić się krwawienia międzymiesiączkowe. Można temu zapobiec zwiększając dawkę dydrogesteronu. Inne działania niepożądane związane ze stosowaniem progestagenów, mogą pojawić się także podczas leczenia . Należą do nich: plamienia, zmiana objętości krwi traconej w czasie menstruacji, mdłości i wymioty, wzdęcia, świąd, alergiczne reakcje skórne, bóle głowy w tym także typu migrenowego, zmiany libido, zmiany w parametrach funkcji wątroby."
Chciałam tylko wiedzieć czy jest jakis zamiennik hormonów, aby przesunąć okres. Ze względu na choroby w rodzinie nie powinnam brac hormonów, mimo że kiedyś brałam. Ostatnio mam tez tak silne krwawienia, że nie wyobrażam sobie miec takiego na slubie