|
Zakorzenienie
|
Dot.: GREEN CLUB - Pogaduchy przy zielonej herbacie :)
Cytat:
Napisane przez Fresa
Herbatniczku,dzięki za linki ,już jestem po lekturze  .
I w sumie nie wiem,czy to migrena,czy nie.Bo na przykład oprócz silnego bólu głowy,rozdrażnienia,mrocz ków prze oczami i wrażliwości na hałasy i światło -to raczej nic innego już nie mam.
A tam dziewczyny pisaly o wymiotach i 2-3 dni wyjęte z życiorysu-to chyba nie to  .
|
Chyba lepiej się udać do lekarza
Mroczki przed oczami (po "Tańcu z gwiazdami" jakoś źle mi się to kojarzy), za dobrze nie wróżą.
Cytat:
|
Napisane przez Fresa
Jeśli chodzi o to lekarstwo,to widzę,że w tym drugim linku,który podałaś-Jowisia pisze,że jej też pomaga Ibuprofen-tylko,że 400 ,a ja biorę 600.Więc może i jest w Polsce dostępny,chociaż ona mieszka we Francji teraz-więc już nie wiem.Ale nie zaszkodzi zapytać w aptece.
|
Zapytam na pewno
Jak nie zapomnę (jeszcze coś na pamięć by mi się przydało )
Cytat:
|
Napisane przez Fresa
Kiedyś słyszałam jeszcze coś o ciśnieniowym/napięciowym bólu głowy-może to by było to?
|
Znalazłam coś takiego :
Cytat:
|
Napisane przez "Żyjmy dłuzej" 8/2002
Określając rodzaj i miejsce dolegliwości, ustalisz jej przyczynę. To ułatwi ci wybór środka, po którym szybko odczujesz ulgę.
Możesz odczuwać ból w skroniach, nad oczami, z tyłu głowy albo tylko po jej jednej stronie. Czasem dokuczliwie ćmi, kiedy indziej pulsuje, ściska, tętni. Bóle głowy są różne, bo także różne bywają ich przyczyny. Dlatego ten sam lek uśmierzający raz pomaga, a innym razem w ogóle nie działa. Zanim więc znów sięgniesz po tabletkę, spróbuj określić, jaki to ból i w którym miejscu głowy go odczuwasz. To pomoże ci wybrać właściwy lek lub zastosować inny środek, który szybko upora się z dolegliwością.
Napięciowy - ulgę przyniosą zioła
Czujesz się, jakbyś włożyła za ciasny kapelusz, który powoduje, że narasta tępy ból, obejmujący skronie, tył głowy i czoło. Ten rodzaj bólu dokucza najczęściej. Może pojawić się po nieprzespanej nocy, z powodu głodu albo nadmiaru wypitej kawy. Cierpią na niego osoby wrażliwe na zmiany pogody. O napięciowy ból głowy może przyprawić także praca w pozycji, w której mięśnie karku i szyi są mocno napięte.
Co możesz zrobić?
Jeśli zdecydowałaś się na tabletkę, wystarczy taka, która zawiera paracetamol lub ibuprofen. Ale ulgę odczujesz również po wypiciu naparu z lawendy lub melisy, które mają działanie uspokajające (łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzątku). Zrób sobie jeszcze rozluźniający masaż mięśni karku (ugniataj je dość silnie) i szyi (przesuwaj po niej, od góry ku dołowi, palce obu dłoni).
Migrenowy - zażyj tabletkę z kofeiną
Pojawia się po jednej stronie głowy. Jest od razu silny. U niektórych osób atak rozpoczyna się nagle, u innych poprzedza go tzw. aura - migocące błyski przed oczami, mrowienie rąk lub twarzy. Rozsadzającemu głowę bólowi towarzyszą mdłości, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy, na dotyk. Żadna z licznych teorii naukowych nie wyjaśnia w pełni przyczyn migreny. Wiadomo tyle, że atak może wywołać błysk światła, jakiś zapach, niektóre pokarmy, stres.
Co możesz zrobić?
Przy pierwszych oznakach zbliżającego się ataku natychmiast sięgnij po środek przeciwbólowy, który zawiera m.in. kofeinę (np. Saridon, Neopyrin ASA, Dolores, Polomigran, Codipar). Weź od razu dwie tabletki. A potem połóż się z zimnym kompresem na czole, spróbuj odprężyć się i zdrzemnąć. Jeśli ból nie mija, atak można przerwać za pomocą leków sprzedawanych na receptę (np. Imigran, Zomig).
Zatokowy - pomogą krople do nosa
Wydaje ci się, jakbyś głowę miała wypchaną watą. A gdy się pochylasz, pojawia się ból - napływa falami w okolice czoła, nosa i oczu. Może być tak silny, że powoduje mdłości. Ten rodzaj bólu jest typowy przy schorzeniach zatok, ale może dokuczać i przy zwykłym katarze. Często daje się też we znaki alergikom, gdy w powietrzu unoszą się pyłki uczulających roślin.
Co możesz zrobić?
Ulgę przyniesie ci tabletka działałąca przeciwbólowo i przeciwzapalnie (np. Aspiryna, Ibum) i krople obkurczające obrzękniętą śluzówkę nosa. Pomóc mogą też inhalacje - do miski z gorącą wodą dodaj kilka kropli olejku mentolowego lub eukaliptusowego i nosem wdychaj parę. To spowoduje rozrzedzenie wydzieliny w zatokach i nosie, więc ułatwi ich oczyszczenie. Jeśli jednak przyczyną bólu jest infekcja zatok, bez pomocy lekarza dolegliwości nie zwalczysz.
Ciśnieniowy - weź lek homeopatyczny
Obejmuje tył głowy powyżej karku, czasem towarzyszy mu dzwonienie w uszach czy kołatanie serca. Dokucza przeważnie z samego rana, zaraz po przebudzeniu i często ustępuje zaraz po wstaniu z łóżka. Taki ból głowy zazwyczaj świadczy o zbyt wysokim ciśnieniu krwi. Może także wystąpić pod wpływem stresu czy zażywania jakiegoś leku (np. preparatów odchudzających).
Co możesz zrobić?
Pomoże ci tabletka aspiryny, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i wtedy ciśnienie nieco się obniża. Ból złagodnieje także po zażyciu homeopatycznych granulek Viscum-Dagomed 16. Pamiętaj jednak i o tym, by kontrolować ciśnienie. Jeśli jest za wysokie, musisz koniecznie zacząć je leczyć.
|
Cytat:
|
Napisane przez Fresa
Ale ,jeśli byś chciała brać żelazo,to lepiej skonsultuj z lekarzem,bo tak na oko nie powinno się brać-bo można sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku jak się je przedawkuje  .
A nie mam pojęcia,co może być z Twoim palcem.Może jakieś tabletki rozluźniające mięsnie by pomogły?Ja brałam niedawno i nie miałam żadnych skutków ubocznych oprocz efektu głupiego jasia  .Ale pomagały-ból mięśni przechodził.
Ale nie wiem,czy Tobie na palca też by pomogły.
|
Muszę się wybrać, bo to strasznie nieprzyjemne.
I te skurcze 
Cytat:
|
Napisane przez Fresa
Aha,to o to chodziło z melisą  .
Hmmm,mi się często śnią koszmary ,a melisy nie piję  .Najczęściej śni mi się,że mnie ktoś goni,że uciekam  i jak się przebudzę,to jestem szczęśliwa,że to tylko sen był.
|
O, mi się też tak często śni 
Najgorsze w tym śnie było to, że ja czułam ten ból (i przy upadaniu i przy jeżdżeniu żyletką) i nie mogłam się obudzić.
Cytat:
Napisane przez hejasz
Ja ostatnio zaczęłam mieć skurcze łydek, głównie w nocy.Ostatnio trzymał mnie przez prawie 3 doby. Powiedziałam lekarce rodzinnej i poleciła mi magnez nie zelazo. Lepiej Rambo skonsultuj to z lekarzem.
|
No cóż - skonsultuję się na pewno

Cytat:
Napisane przez silva
Tyle się napisałam, zacytowałam Was i co?Mozilla się przycieła i po poście 
Więc tak w skrócie z pamięci napiszę
Freso, Rambo-marsz do lekarza! 
Mozliwe, że ból może być spowodowany oddziaływaniem monitora, ale nie sądzę, żeby od tego mogły być aż takie bóle
Jeśli chodzi o skurcze, to gdzieś czytałam, o ile pamiętam na wizażu na Fitnessie, że to jest sprawka nie tylko braku magnezu, ale równiez braku potasu  Sama podpięłam się kiedyś wątku na fitnessie i tak się dowiedziałam-teraz mi się przypomniało
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=silva
Co do biletów Freso - ok 12-13 zł, ale ceny są tak właściwie czasem wyższe, czasem niższe.
|
Jak już pisałam - wybiorę się na pewno
A Twoje bóle już minęły ? 
EDIT :
Cytat:
Napisane przez silva
Freso, ja już nie mam
|
Luba Miło Cię widzieć.
Coś Ci chciałam napisać - ale napiszę później, bo koniecznie muszę już wychodzić.
Papa dziewczyny
Czas edycji: 2007-01-21 o 15:47
|