Raczkowanie
|
chrześcijański ślub - dla tych, dla których ślub jest mistycznym doświadczeniem
Postanowiłam założyć wątek, w którym będą udzielać się wszystkie PM, które biorą ślub tylko ze względu na Boga, które decydują się na ślub aby nie żyć w grzechu, i które pragną budować swoje nowe rodziny na zasadach wiary chrześcijańskiej.
Mam nadzieję, że PM, które nie mają takiej potrzeby nie będą negować tego wątku. Po przeglądnięciu wątku pt. " Po co wychodzicie za mąż?" myślę, że nie jestem odosobniona w takim podejściu do powodu decyzji o pobraniu się ale wiem też, że są osoby, które biorą ślub z innych powodów, i że są takie, które negują zawieranie związków "dopóki śmierć nas nie rozłączy".
Jako pierwsza chrześcijańska PM w tym wątku może napiszę troszkę o sobie.
Mam 24 lata, jestem z moim TŻ 7 lat, jesteśmy katolickiego wyznania. wszystko w naszym związku potoczyło się "nie po kolei", wczesne podjęcie współżycie, wspólne mieszkanie itd., dużo przeszliśmy upadków, na pewno nas to wzmocniło i dało lepiej się poznać jednak wiadomo, że stłuczony wazon, nawet posklejany będzie już zupełnie inny
kiedy ślub? mieliśmy się pobrać 18 sierpnia bieżącego roku, zdecydowaliśmy się szybko, na 5 miesięcy przed datą jednak wypadło coś ważnego i musimy przełożyć ślub na przyszły rok dopiero będzie to na pewno maj, jednak konkretną datę ustalimy pewnie na początku roku szkolnego, bo mamy kilka Pierwszych Komunii w rodzinie, a nie są wyznaczone jeszcze ich daty. 
nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. postanowiliśmy , że przez wydłużony okres przygotowań ślubnych zachowamy wstrzemięźliwość seksualną. nie jest łatwo, tym bardziej, że kiedyś nasz związek niestety opierał się głównie na tym, jednak cudownie nas to zbliża do siebie i oczyszcza relacje, TŻ stał się jeszcze bardziej czuły i opiekuńczy
co do samego ślubu, najważniejsza jest sama ceremonia, później przyjęcie dla najbliższych, myślimy zmieścić się w 70 osobach, chcemy podkreślić jakoś rangę tego wydarzenia, tj. sam fakt ślubu kościelnego ale jeszcze nie mamy pomysłów, z pewnością coś w zaproszeniach zamieścimy, może jakąś przemowę podczas przyjęcia.. dla upiększenia ceremonii, może jakiś chór lub skrzypaczkę zamówimy.. wszystko jeszcze do dogrania
po ślubie pragniemy wyjechać gdzieś na minimum 2 tygodnie, by nacieszyć się sobą
|