Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciąża i dziecko w UK - pomożecie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-07-06, 07:13   #6
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża i dziecko w UK - pomożecie?

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
jesli bylabys na zwolnieniu lekarskim to zalicza sie to do ciaglosci zatrudnienia wiec SMP nadal otrzymalabys

luno - chodzi o ciaglosc zatrudnienia w ciazy - musi przepracowac do 15 tyg przed planowana data porodu - czyli mniej wiecej te 26 tyg
Bakti ztego co wiem są dwa przepisy i z tego co kojarzę ten cytowany dotyczy ciąglości zatrudnienia w kontekscie generalnym. Np. pracowałam dla pracodawcy 12 mcy przed zajściem w ciążę- automatycznie mam prawo do SMP.
Owszem, niebede mogła iść na SMP wcześniej niż (zazwyczaj) 11 tygodni przed planowaną datą porodu, ale jest to zupełnie inna historia.

Myaja zrozum,że taki risk assessment umozliwia ci prace w bezpiecznych warunkach- takie twoje prawo.
Czyli istnieje taka możliwość, ze pracodawca przenióslby cię na inne stanowisko naokreslony okres ciąży.
Malo tego: wprowadza się ograniczenia co do dźwigania, pracy w niebezpiecznych warunkach- w tym bycia celem osoby rzucającej wazonem itd.

Jesli w pewnym momencie wchodzić nazwolnienie lekarskie podczas ciąży- automatycznie jest ono traktowane jako początek SMP.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując