Raczkowanie
|
Dot.: moje odchudzanie - uczę się na błędach
Jestem załamana . Myslałam,że wystarczy zrezygnować z fast-foodów, słodyczy, napojów gazowanych, żeby nieco schudnąć. Od początku mojego odchudzania, czyli od 10 stycznia jeszcze przytyłam i wyraźnie to czuję głównie na brzuchu .
Midi , Pingwinie, przede wszystkim dziękuję Wam za zainteresowanie moim problemem.
Jakoś nie daję sobie rady z ułożeniem odpowiedniego jadłospisu. Błagam o wyrozumiałość. Po raz trzeci przedstawiam mój jadłospis... (znów będzie długi post ) Czy jeszcze jest coś nie tak??
I znowu mam kilka pytań:
1.
Czy dobrze rozumiem,że jesli będę jadła codziennie 2 łyżki pestek z dynii i 1 łyżkę siemienia lnianego, oprócz tego 3 razy w tygodniu tłuste ryby (makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki) oraz do sałatek dodawać będę olej rzepakowy lub słonecznikowy , to moje zapotrzebowanie na NNKT będzie zaspokojone?
2.
Nie rozumiem dlaczego w moim jadłospisie jest za mało warzyw (przecież w jednym dniu są warzywa na patelnię,w drugim rybka w jarzynach, w kolejnym surówka z pekińskiej....)
3. Jeśli chodzi o ćwiczenia czy to znaczy,że w moim przypadku nie warto chodzić na aerobik?
Chcę zmienić moje ćwiczenia , bo Midi napisała,że powinnam ćwiczyć ok. 2,5 godz. w tygodniu trening siłowy i ze 1,5 godz. łącznie na aerobowo-interwałowy.
4.
Co to znaczy cwicz siłowo potem jeszcze na siłowni ? Myślałam,że ćwiczy się siłowo na siłowni . Jak ćwiczyć siłowo w domu?
5.
Aha, czy koniecznie muszę zapisywywać się na siłownię (dojechanie w to miejsce zajmnie mi sporo czasu, do tego dochodzi moja niechęć do siłowni ). Może warto kupić jakąś maszynę do domu, orbitrek, albo coś innego,żeby te aeroby robić w domu?
6.
A czy mój pomysł z basenem i rowerkiem interwałowym mam sens?
Najpierw basen - 45 minut + po przyściu do domu rower– pedałowanie przez 45 min – (1 minuta wolno, maksymalnie szybko przez około 1min i znów 1 minuta wolno). Upieram się przy basenie i rowerze, bo to akurat lubię ;-)
7.
Zasypiam około 23. Zauważyłam,że gdy zjem serek wiejski na 3 godziny przed snem to mi nie wystarcza, ssie mnie przed zaśnieciem.
Czy mogę po ćwiczeniach, czyli około 20.30 zjeść normalną kolację, np.
pół bułki z 100g szynki.
A na zakończenie dnia 21.30 serek Piątnica ?
Czy wystarczy 100 gram tego serka ,albo mam zjeść cały , czyli 200gram?
8.
Przed wyjściem z domu na ćwiczenia piję szklankę wody mineralnej niegazowanej i w trakcie ćwiczeń popijam kolejne 250 ml wody. Czy dobrze robię?
PONIEDZIAŁEK
1. Śniadanie 8.30
2 kromki razowe z makrelą , herbata zielona, kawa z ekspresu czarna
2. II śniadanie 11.00
150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka pestek z dynii + 1 łyzka siemienia lnianego odtłuszczonego, kromka chleba razowego, 100g szynki
3.Obiad 14.00
100 g piersi , smażona na patelni teflonowej z 1 łyżką oliwy z oliwek. + "warzywa na patelnię" mrożone z Hortexu + 1 łyzka ciemnego ryżu, filiżanka herbaty pu- erh
4. Podwieczorek 17.00 (posiłek przedtreningowy)
Sałatka owocowa ( kiwi, banan, pomarańcza, jabłko), 100 gram twarogu chudego
19.00 aerobik
5. Kolacja 20.30
pół bułki razowej z tuńczykiem, filiżanka pu -erh
6. posiłek bialkowy 21.30 = serek wiejski Piątnica - 100 lub 200 gram??
_________________________ _________________________
WTOREK - Śniadanie - owsianka z chudym mlekiem i łyżeczką miodu , 100 g szynki drobiowej , herbata zielona
- II sniadanie - 2 jajka, kromka ciemnego pieczywa, kubek chudego mleka
- Obiad - Ryba (dorsz) po grecku + 2 łyzki kuskus, pu- erh
- CWiczenia
- Podwieczorek - omlet z 5 białek z 50g płatków owsianych i bananem , polane jogurtem i trochę miodu
- Kolacja - pół bulki razowej
- posiłek bialkowy = serek Piątnica
_____ _________________________
SOBOTA- Śniadanie - kromka razowego z maslem +100 g twarogu chudego z rzodkiewką,ogórkiem zielonym , jabłko + herbata zielona
- II Śniadanie - Sałatka owocowa ( kiwi, banan, pomarańcza, jabłko), 100 gram twarogu chudego i 1 łyżeczka miodu
- Obiad - wątróbka cielęca z surówką z kap. pekińskiej, papryki, pomidora, odrobinę kukurydzy z puszki, łyzka oleju słonecznikowego, filiżanka pu- erh
- Basen - 45 minut + Ćwiczenia na rowerku – pedałowanie przez 45 min – (1 minuta wolno, maksymalnie szybko przez około 1min i znów 1 minuta wolno)
- Podwieczorek- banan, 100 g szynki
- Kolacja - 2 jajka , pół grahamki, kubek mleka
- posiłek bialkowy = puszka tuńczyka w sosie własnym
Pozdrawiam
|