Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Szukam inspiracji - miasto jako bohater.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-07-14, 19:14   #7
dzaga1989
Zakorzenienie

Dot.: Szukam inspiracji - miasto jako bohater.

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Tak poza tematem, ale mi też Kolor Magii szedł średnio
Zdecydowanie bardziej polecam np. Kosiarza albo Trzy Wiedźmy Moje dwie ulubione

A w Twoim temacie przyszła mi na myśl Desperacja Kinga - małe miasteczko opanowane przez złe "coś". Ewentualnie dość podobny motyw w powieści Odwieczny wróg Deana Koontza

O! W horrorowym temacie jeszcze film Silent Hill, na podstawie serii gier komputerowych - tutaj miasto ma świadomość, pamięć i inne bajery
Przeczytałam Była to moja "lektura" na studiach. Wyrd Sisters baaardzo przypadły mi do gustu więc chciałam się zabrać za Pratchett'a ale chyba zaczęłam nie od tego co trzeba I się zniechęciłam.

Silent Hill Dzięęęęęki! Jeju czasem wydaje mi się że bez Wizażu bym zginęła Uwielbiam Silent Hill i faktycznie bardzo ciekawą analizę można tutaj przeprowadzić. Ta dwuwymiarowość, dwie płaszczyzny, żywi, umarli, sam Silent Hill i wszystkie te paskudztwa, te rytuały...Kuuurcze...Fajn ie byłoby gdyby coś takiego przeszło. Szkoda że to wywodzi się od gry Szykuję się na literaturę więc na pewno preferowane będą książki i adaptacje. Ale kto wie, kto wie...Jeszcze raz dziękuję!

Cytat:
Napisane przez Doris Day Pokaż wiadomość
O, i może jeszcze miasto z Łowcy androidów? A znalazłaś może ten artykuł o miastach przyszłości w filmach? klik
Aaa Stukrotne dzięki za artykuł
Moją uwagę przykuł Kruk. Film też pokazuje ciemną stronę miasta i ludzkiej natury.

Dziewczyny raz jeszcze dziękuję Teraz już mam naprawdę konkretny punkt zaczepienia.