2012-07-14, 19:14
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam inspiracji - miasto jako bohater.
Cytat:
Napisane przez raingirl
Tak poza tematem, ale mi też Kolor Magii szedł średnio 
Zdecydowanie bardziej polecam np. Kosiarza albo Trzy Wiedźmy  Moje dwie ulubione
A w Twoim temacie przyszła mi na myśl Desperacja Kinga - małe miasteczko opanowane przez złe "coś". Ewentualnie dość podobny motyw w powieści Odwieczny wróg Deana Koontza
O! W horrorowym temacie jeszcze film Silent Hill, na podstawie serii gier komputerowych - tutaj miasto ma świadomość, pamięć i inne bajery 
|
Przeczytałam Była to moja "lektura" na studiach. Wyrd Sisters baaardzo przypadły mi do gustu więc chciałam się zabrać za Pratchett'a ale chyba zaczęłam nie od tego co trzeba I się zniechęciłam.
Silent Hill Dzięęęęęki! Jeju czasem wydaje mi się że bez Wizażu bym zginęła Uwielbiam Silent Hill i faktycznie bardzo ciekawą analizę można tutaj przeprowadzić. Ta dwuwymiarowość, dwie płaszczyzny, żywi, umarli, sam Silent Hill i wszystkie te paskudztwa, te rytuały...Kuuurcze...Fajn ie byłoby gdyby coś takiego przeszło. Szkoda że to wywodzi się od gry Szykuję się na literaturę więc na pewno preferowane będą książki i adaptacje. Ale kto wie, kto wie...Jeszcze raz dziękuję!
Cytat:
Napisane przez Doris Day
O, i może jeszcze miasto z Łowcy androidów? A znalazłaś może ten artykuł o miastach przyszłości w filmach? klik
|
Aaa Stukrotne dzięki za artykuł 
Moją uwagę przykuł Kruk. Film też pokazuje ciemną stronę miasta i ludzkiej natury.
Dziewczyny raz jeszcze dziękuję Teraz już mam naprawdę konkretny punkt zaczepienia.
|