Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV
Cytat:
Napisane przez ewka5891
o dzieki za informacje 
ale lepiej najpierw o paszport sie starac a potem wysłać dokumenty do child benefit?
|
Z Child Benefit akt odsyłają-nawet jakoś dość szybko o ile pamiętam.
A z paszportem to jest tak, że najpierw trzeba się umówić przez internet na wizytę żeby złożyć dokumenty (Wam i tak najbliżej będzie do Edynburga)-ostatnio umawiałam tż i Dorotkę na wrzesień dopiero, Marysi nie mogłam bo nie mam nr aktu ur. jeszcze... planowaliśmy lecieć do Polski w październiku, ale nie wiem czy zdążymy wszystkie dokumenty wyrobić
Dlatego najpierw spokojnie wyślijcie akt do ChB. W razie potrzeby zawsze za opłatą można dostać kolejny. Tż jeszcze mówi że te skrócone to chyba nawet dwa dają.
Na ChB długo się czeka. W szpitalu dostałam bounty pack i tam był formularz właśnie. Trzeba go wysłać z aktem ur. Akt odeślą a potem jeszcze doślą jedne dokumenty które znów trzeba wypełnić Na tej podstawie sprawdzą czy w Polsce na to dziecko nie są pobierane jakieś pieniądze. I dopiero po jakimś czasie (u nas chyba ze 4 miesiące to trwało) przysyłają kasę-wyrównanie od czasu ur. dziecka. A potem to już tygodniowo albo miesięcznie-zależy jak zaznaczycie w aplikacji.
|