Zakorzenienie
|
Dot.: Droga do zostania prawnikiem
Cytat:
Napisane przez kallorinka
Witam
Jak wiecie, większość (no, może część  ) nastolatek w moim wieku zastanawia się, jaki zawód wybrać. Ja oczywiście również. Trudno jest mi coś wybrać, bo jestem całkiem dobra z kilku przedmiotów. Chodzę do 3 gim na profil matematyczno-informatyczny, uczestniczę w drugim etapie konkursu z fizyki i chemii, a najlepsze oceny mam z języka polskiego- ale ze mnie dziwoląg  Sama nie wiem, czy jestem ścisłowcem, czy też humanistką  Postanowiłam jednak że zostanę... prawnikiem  Po ukończeniu gimnazjum pójdę do liceum o profilu prawniczo-ekonomicznym, ale co dalej? Oczywiście studia. No w związku z tym mam kilka pytań:
Czym się różnią od siebie studia dzienne, zaoczne i wieczorowe? Jakie sa ich plusy i minusy? Czy studia prawnicze są, że tam powiem, "ciężkie"? Co to jest ta "aplikacja" (bo nie mam zielonego pojęcia)? W jakich zawodach można pracowac po ukończeniu takich studiów? 
|
Studia dzienne są to studia bezpłatne, za wieczorowe i zaoczne się płaci. Zaoczne są tańsze niż wieczorowe, zajęcia trwają w weekendy, zazwyczaj co dwa tygodnie, zajęcia na wieczorowych trwają w tygodniu. Czasem wygląda to inaczej- zależy od uniwersytetu, na UAM w Poznaniu nie ma studiów wieczorowych, są tylko zaoczne, ale za to podzielone na grupy miejskie /zajęcia w tygodniu/ i terenowe /w weekendy/. Na studiach dziennych zazwyczaj jest najwięcej zajęć (korzystnie, bo więcej się na nich przerabia).
Wymagania wstępne sa różne, przedmioty maturalne i ich zakres ustala samodzielnie każda uczelnia. Studia są pięcioletnie, jednolite, magisterskie (cos tam się mówi o ich podziale na system 3+2, ale to nie nastąpi szybko i jest moim zdaniem bez sensu).
Samo ukończenie studiów nie daje uprawnień do wykonywania zawodu stricte prawniczego /radca prawny, adwokat, notariusz- to są aplikacje prywatne, sędzia, prokurator- państwowe/. Do tego właśnie potrzebna jest aplikacja /taki jakby dodatkowy kurs pod kątem konkretnego zawodu/, trwa ok. 3 lat, aby sie na nia dostać pisze się egzamin, miejsc jest mało, kończy się tez egzaminem. By pracować jako sędzia lub prokurator musi być wolny etat, w przypadku innych zawodów można otworzyć własną kancelarię lub zatrudnić się w jakiejś firmie. Aplikacje prywatne są płatne.
Prawnik bez aplikacji nie ma prawa wykonywania tych pięciu zawodów, o których pisałam powyżej. Może pracować w różnych firmach, zrobić jakieś studia podyplomowe, zostać doradcą podatkowym. Raczej wszyscy chcą robić aplikację, tylko nie wszyscy się przyznają .
Studia są specyficzne- mało zajęć, bardzo dużo materiału, teoretycznego i często totalnie abstrakcyjnego.
Droga do zostania prawnikiem jest długa, kręta i wyboista 
Podrzucam: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...age+prawniczki
Edytowane przez rzastin
Czas edycji: 2007-04-07 o 14:55
|