2012-07-28, 11:05
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Plecionki z koralików - porady, wzory, wymiana doświadczeń
U Niki wydaje mi się, że to wina techniki, nie koralików i kordonka. Ale też popełniałam ten sam błąd na początku.
Nika- spójrz na tutka Weraph, na punkt 3. W podpunkcie A- wbijasz się pod ten zielony koralik. Następnie (w B)- trzeba ten zielony położyć- on będzie znajdować się z prawiej strony szydełka. I nitka idzie wtedy nad tym koralikiem (co ładnie widać w punkcie c). Bo sądząc po zdjęciou, to u Ciebie to była kwestia loterii jak sie ustawiał koralik i jak szła nitka (też tak miałam, bo nie wiedziałam, że to jest tak ważne) 
I spróbuj na początek robić z dwóch kolorków na przemian ababab. Bo tu możliwe, że w pierwszym rzędzie mogłaś jeszcze pomylić kolejność.
Kasiuleczka- grubość kordonka a ilość koralików w rzędzie akurat chyba nie ma znaczenia (przynajmniej tak mi się wydaje, że w tych zwykłych sznurach tak jest, w ukośniku- nic mi na ten temat nie wiadomo).
Grubość kordonka ma znaczenie jeśli chodzi o wielkość koralików, ale obecnie już i tak wszystkie swoje węże robię na niciach ariadna talia 30- nadają się i do round 11/0 i do round 8/0. Nie wiem, jak z 15/0, bo nie robiłam.
|
|
|