2012-07-31, 06:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog
Mnie to wygląda na **bać 
A Ty mi wyskakujesz z "jakby co" 
|
I też właśnie to było to "inne znaczenie", którego częściej używam 
Cytat:
Pewnie gdybym usłyszała z ust reportera, nie zwróciłabym na to uwagi (moja niewiedza tudzież nieuwaga i wiara w poprawną polszczyznę osoby na takim stanowisku). Ale jak już jest w tym wątku od razu widzę wszelkie błędy.
|
Hehe 
No ja też się zawiesiłam na moment, mówię rozumiem jeden lapsus, ale żeby tak sypać nimi jak z rękawa? Ale potem się przysłuchałam i rzeczywiście media lokalne; czasem mam wrażenie jakby ludzi z pierwszej lepszej łapanki brali...
Cytat:
Była tu dyskusja o powitaniach w mailach i tym podobnych.
Mnie od dawna zastanawia co mam wpisywać np. w listy motywacyjne gdy nie znam płci adresata? Najczęściej w ogłoszeniach o pracę jest podana firma, adres mail i nic poza tym (czasami z adresu wynika czy to Kasia czy Adam). Biedna zawsze dumam co tu wpisać - Szanowni Państwo? Dzień dobry? Witam?
|
W teorii - gdy nie znamy adresata to "Szanowni Państwo", gdy znamy - "Szanowna Pani" lub "Szanowny Panie".
Jednak muszę przyznać, że jak dla mnie robi się to już za bardzo sztampowe, więc z premedytacją używam najczęściej "Dzień dobry" 
Cytat:
To w końcu jak? Odkąd pamiętam używam wersji z odmianą miesiąca i dnia - dwudziesty drugi czerwca, piętnasty maja, dziesiąty lutego. I jeszcze co najważniejsze (czy to błąd?) po cyfrze/liczbie stawiam kropkę - 22. czerwca - podkreślając, że jest to liczebnik porządkowy.
Muszę sięgnąć do jakiejś książki bo się zamotałam kompletnie.
|
W tym fragmencie też jest potwierdzone to co tu rozkminiamy czyli 22 czerwca jest ok.
Po liczbie w dacie postawienie kropki błędem nie jest. Ale językowcy mówią, że niepostawienie też nie, bo wiemy o co chodzi. Bardziej radzą tę kropkę stawiać, gdy nie wszystko jest jasne z kontekstu. Choć tak teraz przychodzi mi na myśl, że niejasne byłoby tylko przy rzeczownikach nieodmiennych, bo w reszcie mamy przypadki przecież.
|
|