2012-08-09, 11:14
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: trudne decyzje o wyjeździe
Cytat:
Napisane przez bluemooon
W UK ze slabym, albo praktycznie zadnym angielskim mozna sie zalapac do pracy np w fabryce, czysto fizyczna... tylko czy o to chodzi? 
|
we Francji to nawet do fizycznej bez jezyka nie chca brac, no chyba ze to praca na budowie i jest to grupa zgranych Polakow, gdzie przynajmniej jeden zna franc i tlumaczy reszcie polecenia.
Ale z drugiej strony w Polsce tez tak jest - wyobrazasz sobie przyjsc do banku do kasy i nie moc sie dogadac po polsku, albo w warzywniaku poprosic o pol kg marchewki, a pani daje Ci buraki, bo nie zrozumiala?
Komunikacja jest podstawa prawie kazdej pracy. Ale z drugiej strony nie jest to przeszkoda nie do pokonania, zeby z tego powodu zrezygnowac. Wystarczy sie douczyc kultury, zwyczajow, jezyka. A nawet gdyby zmienila plany, to akurat ang jest sie zawsze przyda.
Cytat:
Napisane przez banana84
Skoro w polsce nie mozesz znalezc pracy, to jak ci sie wydaje..jakie masz szanse za granica..?..zwlaszcza ze wysoko mierzysz 
|
Nie ma zadnych regul, ze w Polsce lub zagranica jest komus latwiej lub trudniej z praca. To bardzo inwidualne i zalezy od wielu czynnikow. Trudniej moze byc z powodu roznic srodowiskowych.
I moim zdaniem autorka jest wrecz za malo ambitna, nie wiem jak w UK, ale w kraju ktorym mieszkam bardzo doceniaja ambicje i to sie bardzo liczy.
Cytat:
Napisane przez malamyszka20
Ah ta nasza polska mentalność, ludzie podcinaja sobie skrzydła nawzajem i oto przykład, juz zniechecili dziewczynę do wszystkiego,najlepiej niech siedzi w kraju,znajdzie sobie jakas prace za tysiąc zł i niech się nie wychyla bo i tak nic nie osiągnie...
|
ja w pl zarabialam wiecej niz 1000, wiec mieszkanie w pl nie oznacza zadnej porazki.
A podcinaniu skrzydel specjalizuja sie ludzie roznej nacji. Wiesz jakie ja rzeczy wysluchuje czasem od Francuzow? Oni potrafia zazdroscic nawet tego, ze fryzjer mi obcial grzywke za darmo czy w kawiarni mam kawe za pol ceny na zachete.
|
|
|