Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak przekonać ludzi do adopcji ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-08-19, 08:43   #50
klaki
Zadomowienie

Dot.: Adopcja czy kupno?

Ja wzięłam ze schroniska suczkę-szczeniaka. W schronie mówili, że ma 4 miesiące, u weterynarza okazało się że ok. 7.

I powiem tak....dużo zależy od szczęścia, ja wzięłam kompletnego dzikusa (a w schronie tak sie nie zachowywała! dopiero po przyjeździe do mnie pokazała jak duże braki ma w socjalizacji), w dodatku dzikusa, który reagował agresją lękową w stosunku do psów i obcych ludzi. Było ciężko, wiele razy mówiłam, że to mój pierwszy i ostatni pies ze schroniska... na szczęście ze zdrowiem jak do tej pory (2 lata) ani jednego problemu.

Nie da się policzyć godzin pracy nad prostowaniem jej zachowania, było ciężko, ale teraz mam dziką satysfakcję, że mam względnie normalnego psa no ale do innych psów dalej odnosi się z dużą niechęcią.

Jeśli oczekujesz od psa konkretnych cech charakteru, będzie to Twój pierwszy pies- kup rasowego, ale bardzo dokładnie przyjrzyj się hodowli, bo niestety nawet te zarejestrowane w ZK mogą być bezmyślnymi rozmnażalniami. Zwróć przede wszystkim uwagę na poprzednie mioty, w miare możliwości nawiąż kontakt z osobami, które zakupiły pieska w danej hodowli, zapytaj czy szczeniaki były odpowiednio socjalizowane. Pies z dobrej hodowli nie będzie sprawiał tyle problemów związanych z brakiem socjalizacji czy złymi doświadczeniami za młodu co szczeniak, który ma za sobą kilka miesięcy niemiłych doświadczeń.

Musisz jednak brac też poprawke na to, że do schronisk nie trafiają jedynie psy zwiksowane, mające popapraną psychę i wykazujące dziwne zachowania. Trafiają też zwierzaki, których własciciele np. nie byli w stanie załatwic im opieki na wakacje. To samo ze szczeniętami- mogą sie trafić takie, które mają kompletne braki socjalizacyjne, a moga być też całe mioty, które ktoś przywiózł bo mu się suka oszczeniła

Podejdź poważnie do wyboru psa, poczytaj sporo i na pewno nie kieruj się przekonaniem, że pies ze schroniska kocha bardziej. Ja mam dwa psy, dwa kochają mnie równo mocno, a tylko jeden jest z odzysku
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując