Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-08-19, 19:06   #72
mivol
Rozeznanie

Dot.: Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc.

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Do założenia wątku zainspirowała mnie wykopana na filmweb wiadomość, że w 2012 roku wyjdzie najnowsza kinowa wersja Anny Kareniny Tołstoja. Przejrzałam obsadę i... nie podoba mi się główna para, czyli Anna i Wroński. Annę gra Keira Knightley- jeszcze jakoś przejdzie(chociaż Anna miała raczej pełniejsze kształty ), ale tego pana jako Wrońskiego zupełnie sobie nie wyobrażam

Macie jakichś swoich ulubieńców, jeśli chodzi o ekranizację książek? Czy może znacie jakieś filmy, których ani obsada, ani zgodność z książką Was nie zachwyciła? Zapraszam do dyskusji
Mam podobne odczucia z tym że Keira (mimo całej mojej miłości do niej) zupełnie nie pasuje mi do roli Anny Kareniny, za młoda i za chuda Z całej obsady podoba mi się tylko Matthew Macfayden, bo dobrze wspominam go z Dumy i uprzedzenia. Myślę, że nie uda im się oddać klimatu dawnej Rosji (Jude Law -> Karenin -> lol).
Czekam też na ekranizację powieści Kerouaca ,,W drodze", której polska premiera już we wrześniu - również z obawą bo w ważnej roli występuje Kristen Stewart

Podobały mi się:
Duma i uprzedzenie (z Knightley)
Wichrowe Wzgórza (1992)
Mechaniczna pomarańcza
Godziny (2002)
Służące
Chłopiec z latawcem
To nie jest kraj dla starych ludzi
Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
i Władca Pierścieni oczywiście

Najbardziej spierniczona adaptacja jaka powstała - Wiedźmin
mivol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując