Dot.: Zapiekanka z ryzem a moze makaronem
podam ci przepis na apiekanke e szpinakiem, chyba ze za nim nie przepadasz, ale zapiekanka wychodzi super.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- paczka makaronu np. kokardki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 zółtek,
- łyżka masła,
- śmietana lub jogurt,
- biały pieprz (koniecznie swieży),
- sol ,25 dkg rokpolu
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny.
Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).najlepiej podac z bialym winem.
wiecej przepisow znajdziesz w czarnej oliwce, w wyszukiwarce wpisz czarna oliwka, potem pizza i wloskie...ja wiekszosc przepisow wyprobowalam, bo mieszkam we wloszech i fajnie czasem wprowadzic troche polskosci na stol..
pozdrawiam i smacznego...
|