Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Olejki eteryczne, czyli domowe laboratorium urody dla wybrednych - ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-02-03, 23:15   #355
schaetzchen
Rozeznanie

Dot.: Olejki eteryczne, czyli domowe laboratorium urody dla wybrednych :-)

Jako wielbicielka olejków do twarzy, ładnych zapachów i kominków zapachowych, nie moge przejść obojętnie obok tego wątku

Chcę spróbować zmieszać sobie "podróbki" olejków clarinsowych i mam takie pomysły:
- olej bazowy z orzechów laskowych - kupię w mazidłach, czy może być taki tłoczony na zimno (to muszę sprawdzić, czy rzeczywiście na zimno ), kupiony w hmmmm sklepie spożywczym?
- w/g Wielkiej księgi ziół wychodzi mi, że na 60 ml oleju należy dać ok. 24 kropel różnych olejków. Zgadza się?

W nawiasach podałam ceny tych olejków ze strony polleny-aroma.

- na "olejek sandałowy" chcę dać olejki z:
- Cardamom - elettaria cardamomum - kardamonowy (nie znalazłam w aromie)
- Lavender - lavandula officinalis - lawendowy (10.45)
- Parsley - petroselinum crispum - pietruszkowy (nie ma w aromie)
- Sandalwood - santalum album - drzewo sandałowe (69.99)

- na "olejek lotosowy" - na stronie clarinsa jest mowa o 2 olejach - z orzeszków arachidowych i laskowych, hmmmm, ja chyba użyję tylko laskowych.
- Chamomile - anthemis nobilis - rumian szlachetny (99.88)
- Geranium - pelargonium graveolens - geranium (18.17)
- Lotus - nelumbo nucifera - lotos orzechodajny (nie ma)
- Rosemary - rosmarinus officinalis - rozmarynowy (6.53)
- na KWC jest jeszcze jeden składnik - salvia sclareae (szałwia muszkatołowa) cena olejku 10.92 zł

- na olejek "z niebieskiej orchidei" - tu znowu jest olej z orzechów laskowych i ziemnych, może jednak dać oba?
- Orchid - orchis mascula - orchidea/storczyk (nie ma)
- Patchouly - pogostemon cablin - paczula (9.04)
- znowu na KWC jest "dodatek" - olejek z drzewa różanego. Nie wiem, czy to to samo co Rosa damascena Mill. cena za 2 ml 99.98...

Uffff, jakieś sugestie? Rady? Może coś źle kombinuję? Jeśli nie znajdę nigdzie tych olejków niedostępnych w pollenie, to czym mogę je zastąpić?
schaetzchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując