Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-08-24, 13:39   #90
paula_kinga
Raczkowanie

Dot.: Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc.

Cytat:
Napisane przez Laramie Pokaż wiadomość
Z pewnością trylogia Tolkiena, ponadto Lśnienie, Carrie, Zielona mila i Skazani na Shawshank Kinga, Pokuta McEwana czy też Pachnidło Süskind. No i klasyka czyli Ojciec Chrzestny Puzo czy Jądro Ciemności Conrada (w wersji filmowej to Czas Apokalipsy). Jest wiele udanych adaptacji, jak i wiele marnych. Zazwyczaj spotykamy się z opinią, że "książka lepsza od filmu", co niby jest prawdą, ale wiele adaptacji jest na najwyższym poziomie i nie sposób tego nie docenić. Co więcej, moim zdaniem np., takie filmy jak Dziennik Bridget Jones, Forrest Gump czy Zaklinacz koni są znacznie lepsze niż ich literackie pierwowzory.
Naprawdę? Dla mnie wręcz odwrotnie. Byłam bardzo rozczarowana filmem, zupełnie nie trafił w moje wyobrażenia o niektórych bohaterach. Ponadto było w nim wiele niespójności z książką, z których zastanawiałam się, jak twórcy filmu wybrną w drugiej części ekranizacji...
"Dziennik..." to dla mnie mistrz w swojej kategorii (oczywiście książkowy pierwowzór)
paula_kinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując