2012-08-28, 09:53
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szczęśliwie zakochane od 2007 roku!
Cytat:
Napisane przez viva91
Ekonomia, coś co i mnie ciągnie, zapisałam się w tym roku na technika
jak ktoś posmakował mieszkania domowego, to często zmienia zdanie  choć też nie zawsze. na I roku studiów mieszkałam w bloku i nie bardzo mi się to podobało... teraz mieszkam w starym budownictwie coś na kształt domków wielorodzinnych i jest lepiej.
właśnie dziewczyny, a propo utrzymywania się. uważacie, że ślub to moment na odcięcie finansowania od rodziców? to znaczy wiem, że jeszcze fajniej być niezależnym finansowo przed ślubem ale nie zawsze to się udaje. co jeśli ślub już był, a rodzice dalej pomagają? oczywiście mówię o sytuacji gdy chcą i przede wszystkim mogą. traktować to jako pożyczkę? przyjmować w ogóle? trochę dziwnie być wtedy sponsorowanym... no może opłata za studia jeszcze wchodzi w grę, w moim przypadku gdy jestem na dziennych mowa o opłacie za wynajem. i tu pies pogrzebany, nie wiem jak się zachować, a na pewno nie dam rady za 2 lata opłacać mieszkania cały czas ze swoich pieniędzy, bo ich po prostu nie będę tyle mieć.
|
jak dla mnie ślub to moment, w którym ja i mój wtedy mąż powinniśmy się sami utrzymywać. Ale jeśli rodzice chcą pomóc to dlaczego nie. Znam takie przypadki gdzie ludzie brali ślub w wieku 20 lat a na studiach dalej wszystko opłacają im rodzice, tyle że są małżeństwem.
Ale jeśli Twoi rodzice nie będą mieli nic przeciwko to korzystaj 
My z M. nie mamy ślubu i szybko mieć nie będziemy, a jednak utrzymujemy się sami, sami opłacamy mieszkanie, samochody itp. tylko czesne za studia płacą rodzice.
A w moim przypadku ekonomia to był duży przypadek, ale nie żałuję. Mam pracę w zawodzie, trochę już doświadczenia, więc myślę że nie powinno być tak najgorzej 
Viva91 pisałaś że pochodzisz z łódzkiego, ale bliżej masz do Wrocławia. Ja mieszkam w opolskim, ale do łódzkiego i śląskiego mam po 10 km mniej więcej, więc może gdzieś blisko mnie 
irmusiek to może rzeczywiście warto sprzedać mieszkanie w Zawierciu i poszukać czegoś w Katowicach, mielibyście na pewno wygodniej niż dojeżdżać
|