Raczkowanie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.
Cytat:
Napisane przez WhiteCherry
współczuję Ci, bo nie zrozumiesz o czym mówimy i nie wiesz co to znaczy przyjaźń człowieka ze zwierzęciem 
ja nie uważam, żeby zwierzęta były głupie.
a co do wiewiórek, to kiedyś mój kot przyniósł mi upolowaną wiewiórkę, chyba w podzięce za to, że z nim wytrzymuję 
|
Chodzi Wam o tą dziewczynę, która torturowała kota. To jest zachowanie poniżej poziomu i w tym się zgadzam, że taki człowiek nie powinien zasługiwać na miano człowieka.
No tak, jeśli ktoś ma inny pogląd na daną sprawę, to można mu jedynie współczuć. Bo zawsze tylko jedna wersja jest prawdziwa i zawsze racje ma większość... A przyjaźń człowieka ze zwierzęciem jest dla mnie nie możliwa. Jeśli się chce, to można sobie wmówić, że pies zawsze wysłucha, nigdy sobie nie pójdzie, jest ufny, zawsze wybaczy itd, ale to tylko zwierze, które wyczuwa nastrój, ale nie rozumie i nawet nie odpowie. Co najwyżej pomacha ogonkiem
Cytat:
Napisane przez Impersona
Czy wszystko, czego nie rozumiesz, uważasz za głupie? Czy wyznacznikiem "głupoty" jest dla Ciebie to, że zwierzę nie zachowuje się jak człowiek?
|
Wyznacznikiem głupoty jest da mnie to, że zwierze nie rozumie nawet jakby bardzo chciało. Człowiek ma rozum, zwierzęta go nie mają. Można je tresować, tak żeby reagowały na wyznaczone bodźce i przetwarzały proste informacje, ale one i tak nie będą istotami rozumnymi. Jeśli pies skoczy na małe dziecko i je przzewróci to nie będzie rozumiał, że zrobił coś złego, bo to dla niego zabawa.
Cytat:
Napisane przez invisible_01
Mam nadzieję, że jesteś jeszcze bardzo młoda i że jeszcze zmieni Ci się podejście pt. zwierzęta są głupie i nie mam za co je lubić. W sumie przykre jest, gdy człowiek nie zna miłości jaka może istnieć między człowiekiem a zwierzęciem.
|
Powinno się przede wszystkim kochać ludzi, a nie zwierzęta. Zapewniam, że to podejście mi nie przejdzie, bo mam tak od najmłodszych lat.
Nie mówię o nich głupie w znaczeniu "niefajne", tylko głupie w znaczeniu "nie mają rozumu w porównaniu do człowieka". No i za co lubić zwierzęta? Za to że hałasują, psują, brudzą i nic pożytecznego nie robią?