Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - JKK o paraolimpiadzie - sport niepełnosprawnych to nie sport?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-09-11, 12:11   #71
subiektywna Vera
Rozeznanie

Dot.: JKK o paraolimpiadzie - sport niepełnosprawnych to nie sport?

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;36430656]Gdzie nazwał kobiety gorszymi? Jak dla mnie to społeczeństwo to zrobiło, rozdzielając kobiety i mężczyzn na różnych płaszczyznach, sugerując tym, że kobieta i mężczyzna nie są sobie równi pod względem np. możliwych do osiągnięcia wyników sportowych.
[/QUOTE]

No, ale nie ma co się sprzeczać, że jest to nieprawda. Dla mnie jest to zupełnie zrozumiałe, że najlepsza kobieta świata np. w sporcie nie osiągnie tak dobrych wyników jak najlepszy mężczyzna. I w żaden sposób nie jest to dla mnie uwłaczające.

Mężczyzna i kobieta są różni w wielu aspektach i drogie Wizażanki nie oznacza to, że któraś płeć jest lepsza lub gorsza - obie płcie są inne. My, kobiety będziemy lepiej nadawać się do pewnych prac niż mężczyźni, nie oznacza to również, że nie możemy wykonywać stereotypowych męskich zawodów - możemy i może się nawet zdarzyć, że będziemy w nich lepsze od mężczyzn, ale również możemy okazać się gorsze.