Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wypadające włosy cz. IV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-09-18, 15:26   #2453
claudiiin
Zadomowienie

Dot.: Wypadające włosy cz. IV

Cytat:
Napisane przez aduskaxdxd Pokaż wiadomość
Jeżeli masz nie regularne cykle, i zwiększone owłosienie na ciele to na bank masz coś nie tak z hormonami, niestety wczoraj byłam pytać o tą wierzbownice w zielarskim, i kobitka mi powiedziała, że jest zadziwiona bo bierze ją więcej kobiet niż mężczyzn a co do wypadających bejbików, mnie też wypadają niestety, i to nie jest dobra oznaka
Ja wczoraj byłam w aptece i też przy okazji zapytałam o wierzbownicę, babeczki zamówiły mi i dziś sobie odbiorę

Cytat:
Napisane przez aduskaxdxd Pokaż wiadomość
Wąsik, włoski wokół sutków, grubsze włoski na nogach, na klatce piersiowej
Ja np. u siebie ostatnio podczas skubania brwi, pod słońcem zauważyłam lekki wąsik i na żuchwie lekki meszek ..
Właśnie ja też zauwazylam jakies takie wieksze owlosienie nad gorna warga, ale nie wiem, czy to po prostu nie jest skutek opalenizny - jasne wloski sa teraz bardziej widoczne
Nigdy nie musialam sobie wasika usuwac, a teraz caly czas sie zastanawiam czy nie nadszedl przypadkiem ten moment kiedy dobrze byloby zrobic jednak ten krok, ale zarowno mama jak i narzeczony upieraja sie ze mam nic nie robic i sama juz nie wiem Mama twierdzi ze taki tam jasny meszek to kazda ma (a dodam ze mama jest kobieta bardzo zadbana mimo zblizajacej sie 50tki), a TŻ z kolei jest swiecie przekonany ze dopiero jak zaczne przy tym grzebac to urosnie mi prawdziwy wąs i chyba dlatego mi odradza, wiec nie wiem czy jego opinia jest w 100% obiektywna...

Cytat:
Napisane przez inverso Pokaż wiadomość
hmm, ja też zawsze miałam wąsik widoczny i to bardzo, a do tego dużo włosków na żuchwie, ogólnie to miałam sporo meszku na twarzy. wokół sutków też, grubsze miałam na rękach i na brzuchu.

a to psikus, bo nigdy wcześniej żaden lekarz nie zwracał na to uwagi że mam za dużo włosów na ciele ...
Dziwne... U mnie bylo jakby odwrotnie, podczas tego jednodniowego pobytu na oddziale endo w lipcu lekarz zdiagnozowal mi hirsutyzm na 14 punktow (czyli taki nieznaczny), o ktory ja z kolei nigdy bym siebie nie podejrzewala
Moze u Ciebie nikt nie zwracal na to uwagi bo hormony masz przebadane wzdluz i wszerz i skoro sa ok to moze uznano ze po prostu taka Twoja uroda?

Tak wlasciwie, Dziewczyny, czy lekko zwiekszone owlosienie i gorsza cera po odstawieniu tabletek anty to rzecz normalna czy swiadczaca o zaburzeniach hormonalnych? Bo hormony (oprocz tego androstendionu) mam przebadane i niby wszystko ok...

Cytat:
Napisane przez Vaff Pokaż wiadomość
Hej, a ja mam pytanie:
kiedy jest TEN moment, kiedy z wypadaniem jest już na tyle źle, że należałoby pójść do lekarza? Jak poznać, kiedy to jest poważny problem, a kiedy zwykła sezonówka?
I do jakiego lekarza się kierować? Kiedy do endokrynologa, a kiedy do dermatologa?
Ja bym powiedziala tak:
-jesli wzmozone wypadanie trwa juz 2-3 miesiace i nie reaguje na suplementy, wcierki, zmiane szamponu, zmiane stylu zycia i diety na zdrowsza, itp.
-jesli wystepuja objawy choroby skory glowy, np. szybkie przetłuszczanie, świąd, łupież, ranki, lub zauważyłaś łysy placek/placki - wtedy od razu do dermatologa
-jesli wystepuja objawy zaburzen hormonalnych, np. nieregularne cykle, mlekotok, trądzik, hirsutyzm, zaparcia/biegunki, senność/nadpobudliwosc, obrzeki, utrata/przyrost masy ciała i wiele innych, lub wypadanie włosów przebiega w obrazie charakterystycznym dla łysienia androgenowego - wtedy od razu do endokrynologa
ALE rownolegle zawsze przy nieustepujacym wypadaniu warto sobie zbadac morfologie krwi+gospodarke zelazem, by wykluczyc anemie.
Jesli oprocz wypadania wlosow ma sie tez lamliwe paznokcie, to moze byc wskazowka, ze przyczyna lezy gdzies w organizmie, a nie w samej skorze glowy.

Cytat:
Napisane przez Blackbejbe Pokaż wiadomość
Tak mieszkam w Irlandii dlatego trudno mi tu wywalczyc coś dla siebie . Naprawde tu olewaja problem a jak juz daja skierowania to nie na ogolne badania tylko np. same hormony , choroby skóry , dietetyk etc. i na to sie czeka około 4-6 miesiecy . W samym szpitalu mnie nie przyjmia bo juz bylam probowalam , symulowalam ze mnie okropnie jajniki bola i krwawie to kazali mi przyniesc od lekarza skierowanie bo nie moga mnie przyjąć
Gdybym byla w Polsce to pewnie dawno temu bym miala zdiagnozowany problem.
Jestem zaskoczona, ze gdziekolwiek na Zachodzie jest ze sluzba zdrowia gorzej niz w Polsce...

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-09-18 o 15:29
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora