2012-09-21, 22:05
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studia w Anglii
Cytat:
Napisane przez Otino
Nie masz za co przepraszać, wszystko co piszecie jest bardzo przydatne, im wiecej, tym lepiej!
A tak z innej półki - dziewczyny, naszły mnie wątpliwości. Czy pieniądze i dobre studia są warte odcięcia się od domu? Jak sobie pomyslę że miałabym byc w Anglii całkiem sama to płakać mi się chce.. Rodziców będę odwiedzała może 2 razy do roku, a może nawet nie jak mi na to nie pozwolą fundusze.. Nie wiem już czy dobrze robię celując w studia tak daleko od moich bliskich  Może lepiej bym zrobiła wybierając jakieś studia w Polsce (mimo że kierunki mi totalnie nie odpowiadają  ) zostając blisko rodziny ?
Może moje wahania są tylko chwilowe (mam 39 stopni gorączki i jestem jakaś uczuciowa  ) niemniej jednak proszę was o opinię. Jak wam, które wyjechały, udało się wyjechać, i jak te, które wyjechać dopiero mają zamiar, sobie z tym wszystkim radzą ?
|
Nie mogę powiedzieć, że było i jest łatwo, ale da się to zaakceptować. Ja co prawda wyjechałam z chłopakiem, ale wiele mi to nie dało, więc myślę, że mogę wczuć się w Twoją sytuację. Na pewno staje się bardziej na nogi po zaangażowaniu się w studia, znalezieniu pracy, poznaniu ludzi, ale ta tęsknota zawsze jest - chociaż paradoksalnie nie chcę robić kariery w Polsce, nie podoba mi się życie tam na co dzień i nawet moja dziedzina nie istnieje jako-tako. Cóż, ja wierzę, że opłaci mi się to, poza tym znając siebie, prędzej czy później i tak wyjechałabym za granicę.