Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-09-22, 11:57   #2174
marti86
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XII

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Cukrzyca jest jak jest ponad 200, a wcześniej są stany przedcukrzycowe - czyli sygnał, że już trzeba zacząć się interesować dietą. Do 140 po godzinie nie ma w ogóle co się martwić - tak mi mówiła moja siostra która była pod opieką poradni diabetologicznej w ciąży i ostatnio mówił mi to też mój gin jak się pytałam. Moja siostra schodziła z cukru 250 i urodziła zdrowe dziecko z przeciętną wagą.
Ja byłam przewrażliwiona z tego powodu, że ona miała cukrzycę i do tej pory sobie kontroluję.
Ale z tego co piszecie to już chyba zaczyna zakrawać to o jakąś paranoję.

Nie jestem diabetologiem i nie chcę podważać kompetencji Waszych diabetologów, ale nie wiem czy nie bardziej szkodzi Wam ten stres, bo macie cukier 130, niż sam cukier.
dlatego ja sciemniam-nic bym im nie gadala ale waga mowi sama za siebie i sie czepneli
a powiedz nam jak wyglada to u Ciebie-zdrowej osoby po posilkach??

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
No u mnie w 23tc na wizycie wyszedl prawie graniczny cukier po 2 godz i 75g glukozy i gin powiedzial, ze warto to skonsultowac i zastosowac diete cukrzycowa. Moze dlatego, ze przez caly 5 miesiac przytylam 3kg, a wczesniej po 1 kg/mc. Odniosl skutek, bo teraz w 6mcu jest do 0,5kg/mc.
Mam wypożyczony z poradni glukometr i nakłuwacz i kłuje sie po bokach - boli! Jutro spróbuje u gory, bo daje na 4/5, a na 2 to byłby raj....zobaczymy co mi diabetyczka powie w pon, mialam robione badanie z krwi cukru z 3mcy i mialam super, moze poprosze znow o takie? nie wiem, ja sie cukrzykiem nie czuje, czasem przed posilkiem mam 107, czasem 88, a po posilku ponad 120 mi sie zdarzylo kilka razy....cukru w moczu zero, ketonow tez.
Po tygodniu codziennej kontroli, dwa tyg badałam sobie co dwa dni, ciekawe co mi każe teraz robic, jak do niej pojde.
Przyznaje -jest to bardzo uciazliwe.
ja od 10 tyg mam na + caly 1kg wiec takie zalety tej diety. noi mialas tylko graniczny cukier ja mialam 181 wiec troche ponad norme. Hemoglobina badaja zeby zobaczyc czy juz wczesniej nie mialas cukrzycy-ja pierwszy wynik mialam ponizej normy a drugi idealnie w srodku.teraz jak masz glukometr to nie ma sensu robic tego badania bo sama widzisz na codzien jak to wyglada.kurde ja nie mialam badanego moczu pod katem cukru i cial ketonowych jak nazywaja sie te paski??moze bym kupila sobie??

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość

Dziekuje kochane ja wiem ze tu moge sie wygadac i dlatego napisalam, jak sie wyrzuci co ma na duszy to od razu lzej

kryzys hmm myslalam ze juz powoli go zazegnalismy

ja wiem ze tez zrobilam sie bardziej marudna, placzliwa i w ogole ciezej ze mna wytrzymac
chciaz naprawde mam wrazenie ze on woli spedzac czas z kims innym niz ze mna

TŻ codziennie taki nie jest wypil pare piw i poszlo...
robi zakupy stara sie wracac szybciej z pracy, czasami gotuje i w nocy to on wstaje do malego zazwyczaj, czasem ja, bo potem i tak maly spi z nami bo ile mozna go usypiac

tylko wczoraj to juz przegial i mu to powiedzialam...

bo nie jecze jak mnie troche zaboli i zaciskam zeby i zyje i dalej sprzatam czy piore
moze powinnam mu zaczac o kazdej dolegliowsci sygnalizowac nie wiem
bo mysli ze jest cacy a potem po prostu przesadzam
najgorsze ze wlasnie mowi ze rozumie a jak zaczynam sie zwierzac to wszytsko bagatelizuje

wiem ze ciaza tylko wzmaga nasze problemy, ale przyczyny tkwia gdzies indziej
a odpoczac od siebie nie mozemy bo nie ma takiej opcji niestety
nawet gadac juz sie mi nie chce z nim

może on juz mnie nie kocha po prostu...

no ale ciesze sie ze dzis wychodze, bo naprawde dawno nie widzialam sie z laskami
wyjdz i sie "odcham" napewno poprawi Ci to nastroj

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
gratulacje ..
A ja sie tam nie moge doczekac porodu .. bac sie pewnie zaczne jak mi wody odejda albo pojawia sie skurcze ..

Dokladnie .. ale ja zawse wszystkim za bardzo sie przejmuje .. Wychodze z zalozenia ze lepiej zapobiegac niz leczyc ..

Ja mialam pierwszy taki napad w 23 tygodniu jak zjadlam duzo smazonych i ciezkostrawnych rzeczy .. Potem moze ze 3 razy sie zdarzylo ze mnie swedzialo ale to tylko delikatnie .. a teraz znowu .. Podbicia stop mam cale w ranach .. swedzi najbardziej w nocy .. w dzien praktycznie wogole .. Tylko ze ja w tym 23 tygodniu robilam proby watrobowe i bylo ok .. wiec ja juz nie wiem ..

no to brawo ..

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Kurcze mialam ciarki jak to czytalam .. wyglada na to ze dziadzius chcial sie z Toba pozegnac .. ja wierze w moc takich snow ..
to ja tymbardziej bym to sprawdzila!!

Anielko piekny sen-wzruszylam sie

Gratuluje wszystkim nowych tygodni

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora