2012-09-22, 16:11
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Druty - podstawy, ściegi
Cytat:
Napisane przez grafit1
Dziękuję Malinko za zaangażowanie. Tłumaczenie "drutowych" terminów to koszmar. Kiedyś poprosiłam anglistkę o tłumaczenie wzoru- po przeczytaniu spytała w jakim to jest języku.  A jak by Ci było łatwiej to wkleiłam też opis po angielsku. Jak zauważyłaś 90 o reglanu to dużo nie jest, tylko w rozpisce napisali, że przy tej włóczce 20o.=10cm, to mnie zmyliło bo rękaw miałby 45cm, to jednak trochę za dużo. Też kombinując jak"koń pod górę" wyszło mi , że tył byłby za wąski gdyby nie dodawać oczek, plecy by nie weszły, bo jednak przeciętny człowiek na wysokości pach, w plecach te 50 cm ma. Rękawy można jakoś dostosować, żeby wyszło dobrze. Teraz jak podałaś te wymiary w centymetrach to całość nabiera kształtu.Dziękuję Malinko za pomoc myślę, że koleżanka rusycystka już nic więcej do tego opisu nie doda (chociaż?). Muszę zakończyć rękawy w swetrze, który teraz robię i zabiorę się za tamten, choć na początek w gładkiej wersji  .
|
zrobiłyśmy, trochę pomieszałam... no chyba, że w opisie pomieszane...
Nabrać 50 oczek, przerobić na prawo,
rozdzielić oczka:
8 na reglan, 30 na szyję (16 cm) 8 na reglan i po jednym oczku brzegowym,
Trzeci rząd:
1 oczko brzegowe, 3 prawe, tu dodam od siebie: to będzie z przodu
z 1 oczka zrobić dwa 6 oczek na reglan i znowu dodać z jednego - drobić dwa - rękaw 10 oczek
plecy od strony szyi (karku) 30 oczek, i nie ma w tym miejscu dobierania drugiego oczka na plecy ? ! dalej jest znowu na reglan:
z 1 oczka zrobić dwa 6 oczek na reglan i znowu dodać z jednego - drobić dwa - rękaw 10 oczek
1 oczko brzegowe, 3 prawe, - drugi przód
te zdanie, którego nie umiałam... a sądziłam, że tam coś o tych plecach będzie to jest tak:
kontynuować dobieranie oczek takim samym sposobem (analogicznie) w każdym drugim rzędzie do osiągnięcia DŁUGOŚCI poszczególnych elementów 30 cm w 84 rzędzie , bok 50 cm...
i nie wiem czy tu będzie długość od karku do pachy ? rękawa 50 cm ?
no tu mi nie pasuje i co to ma byc ten bok ? długość przodu od szyi... bez sensu,
przełożyc oczka rękawa na dodatkowy drut, oczka pleców pozostawić na roboczym drucie, nabrać oczka z przodu reglanu z góry na dół i ze strony drugiego reglanu wstawić marker
przerabiać oczka po stronie gładkiej naokoło
tak wychodzi jakby z tyłu pleców było dobierane te oczko na plecy, sadzę, że im uciekło dobieranie oczek na rozszerzenie pleców bo nie ma takiego kroju ani reglanu ani pleców... żeby jedno oczko starczyło 
Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2012-09-22 o 16:15
|
|
|