Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cesarka / Znieczulenie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-09-22, 16:51   #87
Messuah
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Cesarka / Znieczulenie

no tak wujek ginekologii profesor ordynator szpitala nie ma nic dogadania ok rozumiem

oksytocyna przebadana..... no tak jak szczepionki wymyslne po ktorych dzieci dostaja autyzm sprawdz ile jest spraw sadowych z tym zwiazanych

oczywiscie ze ciezko z lekarzem w sadzie wygrac nie ma to jak solidarnosc i ja to rozumiem tak jak miedzy prawnikami a wiem to z doswiadczenia

gdybym sama nie myslala to juz by mi raz zrobili zle w szpitalu tylko ze snie pozwolilam i dobrze na tym wyszlam, wybacz ale bezgraniczne zaufanie to juz glupota

jak juz o czyms pisze to z wikipedii nie korzystam ani z innch nie kompetentnych informacji, ale na internecie tez co nieco jest "Występujące u matki: wzmożone napięcie macicy, kurcz, skurcz tężcowy lub pęknięcie macicy, nasilony krwotok poporodowy, zaburzenia rytmu serca z przedwczesnymi skurczami komorowymi, obniżenie lub podwyższenie ciśnienia krwi, tachykardia, nudności, wymioty, opisywano rzadkie przypadki krwiaka w obrębie miednicy mniejszej. W trakcie przedłużonego dożylnego podawania oksytocyny może wystąpić ciężkie zatrucie wodne z drgawkami i śpiączką; opisywano również przypadki śmierci matki z powodu zatrucia wodnego wywołanego oksytocyną. Zaobserwowano wystąpienie reakcji anafilaktycznych lub innych reakcji alergicznych, w rzadkich przypadkach mogą być śmiertelne. Występujące u płodu lub noworodka: w wyniku indukowania skurczów macicy – bradykardia zatokowa, tachykardia, przedwczesne skurcze komorowe oraz inne zaburzenia rytmu, trwałe uszkodzenie OUN lub mózgu oraz śmierć płodu z powodu niedotlenienia; w wyniku zastosowania oksytocyny u matki – małe wartości w skali Apgar w ciągu pierwszych 5 min, żółtaczka noworodków, krwawienia do siatkówki noworodków. Przedawkowanie może się objawiać tonicznymi skurczami macicy prowadzącymi do jej pęknięcia, uszkodzenia szyjki macicy, pochwy, krwawienia w okresie poporodowym, zamartwicy i śmierci płodu. Może wystąpić także zatrucie wodne z napadami drgawek. W razie przedawkowania należy odstawić lek i rozpocząć leczenie objawowe i wspomagające."
a ze mam dostep do podrecznikow medycznych to tez tam zagladne
no wiec po co sie podaje oksytocyne? zeby przyspieszyc porod.... a kazda kobieta dostaje na "dzien dobry" jak juz porod sn to na spokojnie

Edytowane przez Messuah
Czas edycji: 2012-09-22 o 16:59
Messuah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując