Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Obsesja na punkcie... pościeli (?!)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-09-22, 18:45   #9
Mother Hedgehog
BAN stały

Dot.: Obsesja na punkcie... pościeli (?!)

Cytat:
Napisane przez asiek1989 Pokaż wiadomość
Mój brat ma 12 lat i zauważyłam u niego bardzo dziwne zachowanie. Otóż ogólnie należy do bałaganiarzy. Jedynym wyjątkiem jest... pościel na łóżku Po kilka razy na dzień wygładza ją, żeby była równiutko położona, zwraca uwagę komuś, kto usiądzie na jego łóżko, bo "pościel się pogniecie!". Nawet w nocy potrafi wstać i wyrównywać ją. Jak myślicie - czym to może świadczyć?
Brzmi jak nerwica natręctw - przykra choroba. Radziłabym już działać u jakiegoś specjalisty.

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez lissome Pokaż wiadomość
Może to OCD. Ja tak mam z myciem rąk, przez co moje dłonie są często niesamowicie wysuszone

"Pewna doza obsesji i kompulsji pojawia się u każdego dziecka i jest prawidłowa."

Myślę, że jeśli to nie jest niepojące i nie zaburza ogólnie funkcjonowania życiowego to nie ma się czym martwić. Gorzej, jak przerodzi się w jakąś głębszą obsesję, paniczny lęk, a osoba (w tym przypadku brat) stanie się nerwowa, w takich przypadkach potrzebna jest pomoc psychologiczna.
Ale wydaje mi się, że na razie nie ma się co martwić.
Jak nie zaburza skoro on nawet w nocy się budzi i poprawia?

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Może wyjdzie, że jestem jakaś dziwna, ale, hmm, upewniłaś się, że nie chodzi o pewne sprawy typowe dla chłopców w jego wieku? To pierwsza rzecz, jaka przyszła mi do głowy
Ale co ma gładka pościel do tego?
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując