2007-02-11, 08:53
|
#452
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: Do Kawoszy!
Ja jestem zwolenniczką kawy rozpuszczalnej, od kilku miesięcy piję Primę guarana i najwyzej dolewam trochę mleka. Jakiś czas temu kupiłam kafetierkę, ale wsypuję do niej zwykłą parzoną, a nie espresso. Jestem leniem Mam jednak koleżankę, która uwielbia latte i kawa u niej to dla mnie czysta przyjemność. W kafetierce (ona ma taką najmniejszą, że jedno parzenie to jedna filiżanka) zaparza espresso. Do spieniacza wlewa ugotowane mleko 1,5% lub 2% (ale piana podobno tym lepsza im większy %) ze szczyptą cukru dla usztywnienia i robi piankę. Następnie do szklanki (dla efektów wzrokowych) wlewa najpierw mleko, potem idzie piana i przez środek piany małym strumykiem wlewa espresso. To się podobno nazywa latte machiatto czy jakoś tak. Prezentuje się swietnie, bo układa się warstwami: biała (mleko), kremowa (kawka+ mleko) i biała (piana).
W kawiarni kupiłam sobie kiedyś latte z syropem amaretto i faktycznie cudownie smakuje!! dobre jest też z ice cream
|
|
|