2012-09-23, 09:45
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z jakim BMI wyglądacie i czujecie się najlepiej?
Cytat:
Napisane przez Wenress
Przepraszam jeśli kogoś urażę, ale moim zdaniem jeśli komuś robią się wałki na brzuchu i plecach, nabiera po prostu okrągłego kształtu, widać na jego ciele sam tłuszcz to dla mnie ta osoba jest gruba. Normalna osoba ma jakiś mały brzuszek czy boczki ale bez problemu można rozpoznać kształt jej figury, szczupła ma już tego niechcianego tłuszczyku mniej a chuda wcale, otyła to myślę, że wiadomo. Ja mam taki podział, nie musicie się oczywiście z nim zgadzać, według niego byłam w sumie na pograniczu normy i grubości. Dlaczego komuś otyłemu ma być przykro jeśli to czyta? To moja subiektywna opinia, poza tym ta osoba ma lustro i świadomość jak wygląda, nie piszę że otyłość jest paskudna czy coś. Słowo 'gruby' nie brzmi szczególnie miło, ale niebardzo mam inne, może nadwaga? I nie uważam, że ktoś z BMI 23 jest zawsze gruby albo że źle wygląda, to kwestia budowy oraz gustu 
|
ja sie z tym zgadzam ale dodam ze jesli ktos kocha swoje waleczki to spoko, ja na sobie nie znioslabym ich, lubie typy wysportowane, kazdy (no prawie kazdy) moze cos zrobic aby do poznego wieku cieszyc sie zdrowym, jedrnym cialem i wcale nie trzeba sie poswiecac kosztem wszystkich i wszystkiego aby to osiagnac
ja juz ze tak powiem mam swoje lata i choc ciagle waze tak samo jak wtedy gdy mialam 25 lat to z czasem zaczelam przypominac galaretke, wcale mi sie to nie podobalo, przez to ze wage mam ta sama (kazdego miesiaca 2 kg + gdy mam okres i potem znow norma) od dawna nie zawracam sobie glowy wazeniem i sprawdzaniem BMI, zrobilam to teraz i mi wyszlo 18.2, znaczy niedowaga, absolutnie sie nie zgadzam z tym
jednak ja podjelam zdrowa walke z wleczkami - aktywonosc fizyczna, codziennie 15 minut cwiczen pomoglo, z innych przyczyn zaczelam niedawno bieganie (1.08.2012) i fajna sprawa bo jem wiecej (trzeba miec sile na bieganie) a wygladam szczuplej choc nie stracilam nic na wadze, no i nadal mam 18.2 BMI.
Jak mialam 20 lat byl okres ze bylam ciezsza, zakonczylam szkole srednia co wiazalo sie ze zaprzestaniem uprawiania sportu (bylam w szkolnej druzynie - siatkowka), pracowalam i studiowalam zaocznie wiec czasu na sport nie bylo (a przynamniej wtedy nie umialam sie zorganizowac), spradzilam teraz i mialamBMI 21 i wiecie co? Ludzie pytali mnie czy jestem w ciazy pamietam czyjsc okrutny komentarz ze chyba mnie lepiej ubierac niz zywic (ludzie sa naprawde zlosliwi czasami)
i zeby nie bylo, mozna sprawdzic liczby
mam 169 cm wzrostu, waze 52 kg (+2 przed @)
wtedy wazylam 60 kg
i absolutnie nie wygladam jak anorektyczka, baaaardzo daleko mi do tego
sam BMI wedlug mnie to za malo aby ocenic czy ktos ma nadwage czy nie
|
|
|