2012-09-23, 19:26
|
#6
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 35
|
Dot.: Tatar
Moja ukochana przekaska oprocz dobrego sledzika 
Mam dobry sprawdzony przepis na 4 osoby.
W pierwszej kolejnosci nalezy zaopatrzec sie w dobrej jakosci poledwice wolowa i tu nei nalezy oszczedzac, bo lepiej nie zjesc tatara wogole, niz zjesc go z nikczemnego miesa Dobre mieso nie poinno byc mocno poprzerastane. Nastepnie zaopatrzec nalezy sie w doskonale naostrzony noz. Siekamy mieso, (na 4 osoby ok. 300 gramow) zwracajac uwage na to, zeby siekac / skrobac w poprzek wlokien. Miesna mase przekladamy do miski i dodajemy kolejno 2 lyzki oliwy, cebulke drobno usiekana (100g), kiszonego ogorka drobno usiekanego (100g), lyzeczke kaparow rowniez usiekanych, fileciki sardeli (anchois 2-3 sztuki) i mieszamy dodajac 6 zoltek. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i mieszamy az uzyskamy jednolita, kremowa mase.
Podajemy z pieczywem a najlepiej roznymi jego gatunkami i maslem.
Niektorzy traktuja tatara maggi albo innym tego typu dodatkiem ale dla mnei to profanacja wiec odradzam 
Smacznego!
|
|
|