Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Staż- problem?
Wątek: Staż- problem?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-10-13, 11:13   #1
vargant
Przyczajenie

Staż- problem?

Witajcie

Na początku opiszę moją sytuację: w tym roku skończyłam studia (czerwiec) i po obronie zaczelam szukac pracy. Tydzien temu znalazlam i zakwalifikowalam sie na trzymiesieczny płatny (500 zł brutto, umowa zlecenie) staz- niestety nie w zawodzie- ktory może, ale nie musi zaowocowac pozniejszym zatrudnieniem (jest duzo stazystow i ograniczone mozliwosci finansowe firmy).Jestem na tym stażu w normalnych godzinach pracy czyli od 8 do 16. Staz ten nie jest z urzędu miasta, z tamtego wciąż mam jeszcze prawo skorzystać. Na obecnym stażu bylam na razie dwa dni, w poniedzialek mam podpisac umowe.

Moja mama z ktora mieszkam uwaza ze na tym stażu marnuję czas i ze powinnam raczej szukac stażu w zawodzie (choc w sumie nie wiadomo czy urzad miasta bedzie mial kasę na to żeby udzielic mi tego stażu nawet jezeli sama sobie znajde chętną firmę) albo bezpłatnych praktyk. Z tym że bezpłatnych praktyk robilam juz wiele i szczerze mowiac mam juz troche dosyc, szczegolnie ze jezeli wiem, ze ktos mi placi to czuje sie "pewniej", nie mam wrazenia ze ktos z laski mnie na tych praktykach nie trzyma tylko jestem np. pelnoprawna stażystką. Nie mowiac o tym jak samoocena wzrasta Poza tym przeraża mnie wizja (jezeli zrezygnuje ze stazu i np. niczego innego nie znajde) siedzenia w czterech scianach w zimie, po prostu boje sie o siebie ze wpadne w depresje, w wakacje mialam miesiac takiego zwatpienia ze nawet nie mialam sily otworzyc pliku z cv żeby je poprawic (na szczescie ten zly okres minal ale boje sie ze wroci). Ogolnie rodzina bagatelizuje moj problem:P Na tym obecnym stazu po dwoch dniach moge stwierdzic ze jest dobrze,zadania sa odpowiedzialne ale nie powyzej moich mozliwosci (oprocz obslugi bindownicy ) , jest fajna atmosfera, duzo mlodych ludzi.

Nie wiem co robic, czy zostac na tym stażu, czy zrezygnować? Troche sie boje ze jak zostane na tym stazu to strace jakas szanse...chociaz cv i tak wysylam, z tym ze jezeli jestem na stazu to np nie mam czasu osobiscie roznosic CV. Nie mam tez czasu bedac na stażu szukac firm ktore np zgodzilyby sie na moj staz w zawodzie. Szczerze mowiac widze male szanse uzyskania zgody na taki staż bo przeciez od tego roku sa takie ustalenia ze pracodawca ma obowiazek zatrudnic osobe na taki okres, jaki wynosil staż.

Zakrecilam sie w tym wszystkim i mam nadzieje ze uswiadomicie mi ze ten problem tak naprawde jest prosty Prosze o porady.
vargant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując