2012-10-14, 10:54
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Błyszczyk dla uczuleniowca
Cytat:
Napisane przez Kleotka
Witajcie
Od zawsze miałam manię na błyszczyki, wszelkiego koloru, zapachu i smaku, aż do teraz. Mam uczulenie na ustach właśnie na błyszczyki, od niedawna. Pojawiają mi się czerwone krostki, usta bolą i pierzchną. Smaruję je odżywczymi balsamami, neutralnymi pomadkami, ale mimo to chciałabym nadal malować się błyszczykami. Stąd pytanie, czy jest na rynku kosmetycznym błyszczyk, który jest neutralny, bez smaku i zapachu, taki leczniczy, co działałby jak balsam? Gdzie takiego czegoś szukać?
|
Tzn. uczulenie pojawia się po błyszczykach kolorowych? Jeżeli tak to chciałabym zaznaczyć, że nie ma czegoś takiego, jak "uczulenie na błyszczyki". Jeżeli to naprawdę alergia to na twoim miejscu znalazłabym składy każdego błyszczyku, po którym masz alergię i powypisywała sobie skladniki, które się w każdym powtarzają, a potem szukała błyszczyków bez tych składników. Wiem, że dużo pracy, ale przynajmniej zawęzisz grupę tego, co może cię w nich uczulać. Jakieś hipoalergiczne błyszczyki zapewne też istnieją, ale nikt niestety ci nie zapewni, że po nich na 100% nie dostaniesz wysypki.
I na koniec - jesteś pewna, że ta reakcja pojawia się po zastosowaniu blyszczyków, a nie samam z siebie, z jakiegoś innego powodu? Próbowałaś odstawiać błyszczyki na jakieś czas (tydzień, dwa), żeby zobaczyć czy na pewno one są źródłem?
|
|
|