Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ważysz 100 lub więcej kg? Dołącz do mnie!!!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-10-17, 12:34   #68
fatass
Zadomowienie

Dot.: Ważysz 100 lub więcej kg? Dołącz do mnie!!!!

Cytat:
Napisane przez monika_2424 Pokaż wiadomość
Cześć laski.

Postanowiłam do Was dołączyć. Jestem tu od niedawna.
W poniedziałek rozpoczęłam dietę. Urodziłam 3 miesiące temu syna i po ciąży wyglądam jak czołg.
Ważę 138 kg przy wzroście 170 cm. Tragedia.
Nie byłam u dietetyka, bo niestety nie stać mnie na to - koszt ponad 300 zł.
Na razie sama sobie radzę - serki wiejskie, gotowane mięso, warzywa, jogurty naturalne i mnóstwo wody.
Piszę tutaj, z nadzieją, że będę mogła prosić o pomoc. Boję się, że nie dam rady, ale nie pragnę niczego jak zejść na razie do 100 kg.
Nie umie zabrać się, za żadne ćwiczenia. Kolana mi wysiadają i nie wiem co mogłabym na początek robić w domu. Bo wyjścia na razie nie wchodzą w grę z powodu Maluszka.

Pomożecie?

I trzymam kciuki za Was. Jesteście najlepszą motywacją.! )
Hello

Powiem Ci jeden z ciekawszych FAKTÓW: Szczupła sylwetka = 70% prawidłowa dieta + 30% aktywność fizyczna.
Więc jeśli na razie nie masz czasu/siły/chęci na jakieś ćwiczenia to na początek możesz na spokojnie skupić się na ułożeniu dla siebie optymalnej diety. Jak wszystkim polecam Ci ten darmowy programik w Excelu - http://www.darkthorn.republika.pl/dp.htm . Obliczy Ci Twoje zapotrzebowanie na kcal/białka/tłuszcze/węglowodany/witaminy/minerały. Wprowadzasz do niego też to co jesz (ma potężną bazę produktów + możesz dodawać też swoje), a on sam Ci podlicza na koniec dnia ile ze swojego (wcześniej wyliczonego) zapotrzebowania spełniłaś. Program jest łatwy trzeba tylko chwilkę poświęcić na zapoznanie się z nim. Jest bardzo pomocny, a wyniki na koniec dnia często skłaniają do refleksji i zmiany niektórych nawyków
Jeszcze tak co do tego ruchu. Ja nie wiem jakie Ty masz warunki lokalowe. Kiedy mój synek miał 3 miesiące mieszkaliśmy razem we trójkę (ja + tż + synek) w pokoiku o powierzchni niecałych 9m2 więc o jakichkolwiek ćwiczeniach w domu nie było mowy - za mało miejsca. Nie wiem jak u Ciebie jest z przestrzenią. Zastanawiam się też nad tymi Twoimi wyjściami. Naprawdę nie miałabyś możliwości wyjść z domu na np. 1,5h dwa razy w tygodniu? Tż się nie zajmie Maluszkiem, albo dziadkowie? W większości Osiedlowych Domów Kultury są organizowane jakieś zajęcia ruchowe. Koszty przeważnie są śmiesznie niskie.