Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-10-24, 22:30   #2169
Aneta Mickiewicz
Przyczajenie

Dot.: Dlaczego nie chudnę???

Dziewczyny chciałabym Wam pomóc

najważniejsze wnioski to według mnie:

Po pierwsze zrzucenie zbędnych kilogramów przy zaparciach nie nastąpi - unikamy wtedy bananów, ryżu, wszystkiego z białej mąki i słodyczy. Jeśli jedzenia będzie za mało masa kałowa też się nie uformuje... jeść trzeba i już! Z owocami suszonymi też ostrożnie bo są bardzo kaloryczne.

Wystarczy co dziennie jeść jogurt, dosypywać otręby albo siemię, jeść warzywa najlepiej w postaci surowej(3-5 porcji), owoce (tu 1-2 porcje), pić dużo (1ml na 1 kcal zapotrzebowania energetycznego więc jeśli nasze zapotrzebowanie to 2000kcal to pijemy 2000ml czyli 2l, jeśli jest dużo błonnika ilość wody trzeba zwiększyć). Do tego produkty pełnoziarniste, dodatek oleju w postaci surowej i wszystko się ureguluje. Nie pijcie żadnych herbatek oczyszczających, tabletek przeczyszczających itp bo to podrażnia jelita i odwadnia organizm.

Podstawa: nie głodzić się, jeść co 3h, a jak jest głód, chęci zagryzać warzywami - do woli. Na kolacje starać się nie jeść owoców, bo są zgubne o tej porze w większej ilości.

Chęć na słodycze - chrom nie pomoże każdemu (on reguluje gospodarkę węglowodanową, a że niektórych pozbawia chęci na słodycze - cecha osobnicza). Jak jest chęć na słodycze łyżka miody, chleb z dżemem i kakaem przed okresem i będzie dobrze

Co do olejów - oliwa extra vergin, olej rzepakowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy i olej z amarantusa (ten ostatni ma bardzo dużo skwalenu i usuwa z nas związki trujące podobnie jak oliwa) na surowo. Z olejem kokosowym warto dać sobie spokój (słyszałam o akcji rozpowszechniania go ale on ma przede wszystkim w sobie kwasy nasycone i jest dobry w przemyśle kosmetycznym ale nie w żywieniu!)

Życzę powodzenia, w razie pytań piszcie - chętnie Wam pomogę