Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-11-08, 15:43   #147
patiasym
Zakorzenienie

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

Nie wiem, buchalterii nie prowadzę, kiepska jestem w tym. Raz zresztą kupuje facet (nie mieszkamy razem; on ma dom a ja mieszkanko, ale cenimy sobie wolność, dlatego najwyżej zdarza się nam przemieszkiwać u siebie kilka dni), a raz ja - nie ma reguły i nie prowadzimy zeszyciku.
Cytat:
Napisane przez loglady83 Pokaż wiadomość
Kupuje bardzo malo przetworzonej zywnosci (a jest ona w UK tansza niz 'normalne' jedzenie). Jestem wegetarianka i w domu wszystkie dania sa bez miesa czy ryb. Lubie dobrej jakosci jedzenie i co tydzien w naszym (wirtualnym) koszyku znajduja sie: straczkowe, duzo warzyw i owowcow (czasem organiczne), kasze, mleko (kokosowe, owsiane, krowie), roznego rodzaju maki (pieczemy wlasny chleb), ser, orzechy. Rzadko kupuje slodycze, zwykle pieke ciasta.
Jestem weganką, tak że oprócz mięsa i ryb odpada mleko (oprócz sojowego, migdałowego, owsianego, kokosowego ), sery, jaja i inny nabiał. Nie lubię też przetworzonej żywności (uwierz, nie tylko w UK bywa tańsza niż świeże jedzenie).

Ostatnio coraz bardziej podoba mi się freeganism. Czasem więc buszuję po hipermarketowych śmietnikach i tego co zostanie po giełdzie warzywnej. Ile dobrego jedzenia ląduje na śmietniku, bo ludzie nie chcą np. krzywych warzywek, jabłek z cętkami, zbyt dojrzałych owoców! Wszystko zjadliwe. Oczywiście, biorę tylko to co dobre, a nie ruszam tego co się przylepiło do ścianek kontenera lub miało kontakt np. z środkami czystości. Nie robię tego z oszczędności bo nie powodzi mi się najgorzej, ale dla samej idei.

Na kolację wychodzę tylko jak mnie facet zaprosi, ale o dobry wegański obiad w mieście nie jest wcale tak łatwo. Czasem wyjdę jeszcze na kawę z przyjaciółkami i to tyle.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora