2007-02-21, 14:26
|
|
Zakorzenienie
|
Komentarze na Allegro
Zastanawia mnie, czy po zakończonej aukcji na Allegro zdarza Wam się wystawić komentarz neutralny albo negatywny 
Dwa tygodnie temu sprzedałam drogą licytacji przedmiot. Nie udało mi się zarobić na tym nie wiadomo jakich kokosów, więc nie bardzo spieszy mi się z otrzymaniem pieniędzy. Muszę jednak przyznać, że postawa kupującego "nieco" mnie zirytowała. Pomimo tego, że wysłałam dwa mejle i próbowałam się skontaktować drogą telefoniczną, przez ponad tydzień nikt nie raczył się do mnie odezwać. Po tym czasie dostałam list z wyjaśnieniem, że pan "był w delegacji służbowej i że pieniądze wpłaci dziś albo jutro". Było to w czwartek. Dzisiaj jest środa, a ja pieniędzy nadal nie otrzymałam. Zastanawiam się, czy to ja jestem przewrażliwiona, czy może jednak z uczciwością kupującego jest coś nie tak 
I tu pojawia się problem. Na pieniądze zamierzam poczekać, jednak nie wiem co zrobić z komentarzem. Najchętniej wystawiłabym neutralny (oczywiście jeśli pieniądze dostanę). Mam jednak wrażenie, że takie komentarze wystawiane są na Allegro wyjątkowo rzadko i nie wiem z czego to wynika. Według mnie komentarz pozytywny powinien być wystawiony wtedy, kiedy jest się z transakcji naprawdę zadowolonym, a nie kiedy musiało się namęczyć z kimś, kogo współpraca nie interesuje. Tymczasem na Allegro większość komentarzy jest jednak pozytywnych. Czyżby wszyscy korzystający z tego serwisu byli tak wspaniałymi sprzedającymi i kupującymi 
Szczerze mówiąc odnoszę wrażenie, że na Allegro funkcjonuje system podobny do tego, który można spotkać na fotka.pl. Nikt nie wystawi neutralnego komentarza, ponieważ boi się, że w odwecie dostanie to samo. W ten sposób machina się napędza i na podstawie komentarzy naprawdę trudno zorientować się z kim ma się do czynienia.
Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat
|