Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Językowe środki perswazji w reklamie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-02-21, 17:16   #1
malenka17
Zadomowienie

Językowe środki perswazji w reklamie

Otóż mam nadzieje,że nie gniewacie się,że to kolejny wątek dotyczący prezentacji maturalnej?
W zasadzie mam do Was ogromną prośbę,ale nie dotyczy ona pomocy w pisaniu pracy,lecz w doborze reklam.

Przeglądałam wątek Lovisy,dotyczący reklam.Ale porblem polega na czymś innym!Tam opisujecie reklamy w zasadzie w większości na podstawie obrazu, a mnie zależy na słowie.

Pogrupowałam reklamy na 3 zbiory.

I.Żart,gra słów,komizm słowny (Reklamy Biedronki,Ery-zdrobnienia(palantunio itd:P ; Reklamy Żubra ; Mumio;Pieczywo z pod Telegrafu - "Dla Ciebie dałem się pokroić )

II. Apele i wezwania(Niestety znienawidzona przez wszystkich :"Tylko persil,zawsze persil",Milka [ Muuusisz spróbować],Era [Takie rzeczy to tylko w Erze],Radio RMF [Najlepsza Muzyka] "Twój dzień Twoja woda!"

III.Reklama poetycka (ciężka sprawa-moja polonistka sugerowała mi nawiązanie do literatury polskiej.Hmmm nie mam pomysłow.Ale ogólnie poetycko brzmi reklama Marsa Delight [ Zmysłowe połączenie wafelka i czekolady.Tak kruchy!Tak delikatny...]

Co o tym sądzicie?

Mam takie typy,ale proszę o wasze propozycje.Coś w rodzaju badania konsumenckiego,lub sondy

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując