|
Jakiego języka powinienem się uczyć?
Witam,
Chciałem Was się poradzić jakiego języka powinienem się uczyć. Może to śmieszne, że nie umiem sam go wybrać. Otóż mam 21 lat, studiuję informatykę, i za rok będę miał do wyboru 2 języki angielski i niemiecki, i jakieś 2 jeszcze, ale kompletnie mnie nie interesują.
Angielskiego uczę się od 1 klasy podstawówki, ale niestety mój umysł jest taki bardziej techniczny, i bardzo słabo idzie mi nauka angielskiego, co zaowocowało tylko 60% z matury podstawowej. Branża IT to głównie angielski, ale po studiach jak nie znajdę pracy w Polsce, to chciałbym jechać najlepiej do Niemiec bo od dawna mi się podobała, ich prężnie rozwijająca się gospodarka. Niemieckiego uczyłem się 4 lata w technikum, ale to był język bardziej dodatkowy i nie wiele pamiętam. Wiadomo jak bym miał mieszkać w Niemczech, to niemiecki bardziej mi się przyda niż angielski. I właśnie nie wiem co robić, czy dalej szlifować angielski który mi słabo idzie, czy może dać sobie z nim spokój i zacząć naukę niemieckiego z nadzieją że będę go szybciej pochłaniał, i oczywiście za rok wybrak niemiecki?
Z góry dziękuję.
|