2012-11-12, 13:13
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
Cytat:
Napisane przez tajkuna
Byłam dziś zapytać o pracę i złożyć CV. Rozmawiałam z samym dyrektorem i kadrową i niestety podstawą przyjęcia jest posiadanie umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Gdybym miała ten stopień, to miałabym w tej firmie pracą fizyczną lub biurową. Obecnie poszukują pracownika do biura, bo jakaś osoba zrezygnowała z pracy, ale bez tego stopnia nikogo nie przyjmują do pracy. Jak to dyrektor powiedział, nawet doświadczenie ważne nie jest, bo wszystkiego można się nauczyć. Mądre słowa, oby więcej właścicieli tak myślało. W tej firmie wszyscy mają umiarkowane stopnie. Dyrektor powiedział, że zobowiązują, go przepisy i nie może zatrudnić osoby bez umiarkowanego stopnia. Może mają status zakładu chronionego, kto to wie. Ale na pewno pracownicy są za darmo. pfron zwraca za nich sporo kasy. W biurze też pracują dwie córki dyrektora. Tłumaczyłam kadrowej i dyrektorowi , że stawałam na komisje i stopnie nie dostałam, to powiedzieli, że jak nikogo z umiarkowanym stopniem nie znajdą to wrócą do mojego CV. Nawet mimo, że mają kontakty z zagranicą, to ważniejszy od języka ang, (który jest mile widziany, na jedno stanowisko) jest ten stopień. W końcu pracownik jest za darmo. Szkoda, że jak jechałam na śląsk, nie wybrałam w powiatowym ośrodku ds. orzekania o niepełnosprawności wniosku na stopień , może na śląsku by mi lekarze wniosek wypełnili jako lepiej i od nowa stawałabym kiedy na komisje.  Ale z drugiej strony, nie każdy pracodawca by dobrze patrzył na umiarkowany stopień na oko. Znajdzie się takie , co powie Pani ślepa i chce Pani w biurze robić. 
|
Tajkuna, jeśli myślę o tej samej firmie w której dzisiaj byłaś to podobno jest tam obóz pracy dla niepełnosprawnych...niekt órzy pracodawcy w zakładach chronionych chyba zapominają, że skoro ktoś ma stopień nie jest w stanie niektórych rzeczy zrobić tak jakby chcieli, chyba że zatrudnia samych co sobie stopnie załatwili
|
|