Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zdjęcia niemowlaków
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-27, 14:58   #8
Takase
Przyczajenie

Dot.: Zdjęcia niemowlaków

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Wiesz, nie zawsze robienie zdjęć z użyciem lampy polega na waleniu lampą z aparatu skierowaną na wprost, pełną mocą. Wielu dobrych fotografów używa lampy w inny sposób, kilka podpowiedzi na ten temat można znaleźć np. tu: http://foto.jasiu.pl/04.html
Jeszcze raz, aby nie było wątpliwości: zdjęcia z błyskiem to nie tylko lampa na aparacie świecąca prosto w oczy!
Zgadzam się, ale rozumiem, że w tym wypadku nie mamy do czynienia z dobrym fotografem czy kimś dysponującym specjalistycznym oświetleniem, a nawet zewnętrzną lampą błyskową
Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Racja, dobór odpowiedniego miejsca i sposobu oświetlenia jest kluczowy.
Jednak jaki efekt da silne (masz na myśli bezpośrednie promienie?) "słońce przez firankę"? Według mnie da mozaikę jasnych i ciemnych plam, zależnie od wzoru firanki, dodatkowo może spowodować przymrużenie oczu (jeśli będzie padać bezpośrednio na twarz). W takich warunkach radziłbym zamienić "firankę" przez spory kawał cienkiej, białej szmatki (prześcieradło, tkanina podszewkowa), w ten sposób robimy z okna coś świecącego miękkim, rozproszonym światłem, a nie ostrym, skupionym. Inna metoda-poczekanie na lekkie chmurki, aby nie było bezpośredniego słońca. Doświetlenie tez jest ważne, dokładnie jak napisałaś, ale lepiej poprosić drugą osobę np. z dużym kawałkiem białego kartonu, aby odbiła światło z okna na "obiekt zdjęć", niż używać lampę wbudowaną w aparat (można też użyć lampy błyskowej ale według mnie lepiej skierowanej w inną stronę, jak w podanym linku, niż na wprost, nawet z dyfuzorem).
.
Napisałam "firankę" jako przykład. Dziś najpopularniejsze firanki są właśnie gładkie, muślinowe, zmiękczające światło. Ale to tylko techniczne podpowiadanki, a nie dokładny instruktaż
Takase jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując