Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Mody gniewny"
Wątek: "Mody gniewny"
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-12-04, 19:19   #3
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: "Mody gniewny"

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
Witam, chcialabym sie Was poradzic w pewnej sprawie rodzinnej, mianowicie mam molodszego brata w liceum ktory zachowuje sie tragicznie! ma pare zagrozen, opuszcza lekcje, spoznia sie na nie i wykloca sie z nauczycielami i moimi rodzicami. Doslownie rece mi opadaja nie wiem co mam robic, kazda proba tlumaczenia konczy sie krzykiem z jego strony... macie jakies rady doswiadczenia? Najbardziej zal mi jest rodzicow bo naprawde staraja sie jak moga
Z moich obserwacji wynika jasno, że takie sytuacje zdarzają się w większości przypadków, kiedy między dzieckiem a rodzicami nie ma żadnego kontaktu. Jeśli Twoi rodzice tłumaczą i przejmują się wyłącznie tymi szkolnymi problemami, to nie dziwię się, że są krzyki i awantury - nie mówię, że tak jest na pewno, ale to naprawdę nagminne w dzisiejszych czasach. Czy Wasi rodzice interesują się synem? Czy znają jego przyjaciół, wiedzą czym się interesuje, rozmawiają z nim często? Ale nie chodzi o interesowanie się w stylu "z kim wychodzisz i kiedy wrócisz" i rozmowy na zasadzie "jak było w szkole" - chodzi o rzeczywisty kontakt. Takie zachowanie nie bierze się z nieba, a dorośli najczęściej próbują walczyć z objawami/skutkami zamiast dojść do przyczyny. Na moje to chłopak ma problem i poczucie niezrozumienia, czuje się olany przez rodziców i dlatego irytują go pretensje o naukę - bo znów okazuje się, że tylko to jest ważne.

Zastanów się poważnie i bezstronnie, nie broniąc rodziców: czy tak jest?
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując