2012-12-05, 21:19
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
Cytat:
Napisane przez zania
A propos okreslen na wlasny uzytek. Nie wiem skad, moze z kabaretu, uslyszalam kiedys slowo "mrówków" (zamiast mrowek), wiec czasami dla jaj, jak widze tlum ludzi mowie do kogos patrz "Ludziów jak mrówków" (ludziow, aby jeszcze dobitniej podkreslic jajcarski ton). T
|

Taki język u mnie i u mojego menża to już standard
Cytat:
Napisane przez siarka40
Przy mnie byś mogła używać sobie do woli  . Robię tak samo, ale też się muszę pilnować - kiedyś podczas przerwy w zajęciach, powiedziałam, że idę do bufeta (tak zawsze mówiłyśmy z moją kumpelą z ławki) i przechodząca obok koleżanka mnie poprawiła, dziwnie na mnie patrząc...
|

Przecież to już i teraz najprawdziwsza polszczyzna :brzydal :
Cytat:
Napisane przez VI4
a mnie to lata - mamy ze znajomymi na własny użytek kilka takich powiedzonek - zaczynając od " kordła", po " czy to było do mnie alibi", "to nie ulega frekwencji" albo najnowsze - " popełnić foundee". Jak ktoś słyszy, to pewnie się oburza, ale gdyby mi ktoś zwrócił uwagę z dziką radością paliłabym głupa 
|

U mnie jest:"Masz do mnie jakieś alibi? Bynajmniej"albo popełnić pafą,albo delkatny,albo po schódkach,albo eleganski...itd
Czasami menża szturam w sklepie,bo mi gupio
Cytat:
Napisane przez Parabelka
[/COLOR]Ale po namyśle - słuchajcie : przecież na każdej flaszce edp stoi jak byk eau de[B] parfum[/B] , Elie Saab ma Le Parfum , niekótre flachy mają napis parfum spray , inne parfum de toilette albo concentree - zatem ta pani z całą pewnością miała rację , tylko spolszczyła jedną literkę tworząc perfum , a my się tu nabijamy , zamiast głowy zbiorczo popiołem posypać i uznać swoją niewiedzę 
|
No włacha
Edytowane przez edytapa68
Czas edycji: 2012-12-05 o 21:20
|
|
|